Kezdőlap / Állatok / Az ormányosmedve vagy koáti

Az ormányosmedve vagy koáti

Képzeld el, hogy az erdőben bandukolsz, mikor egyszer csak észreveszed, hogy egy csapat ormányosmedve tart feléd. Megijedsz, azon gondolkodsz, vajon támadni fognak-e. De nem kell megijedned, ezek a kíváncsi állatok csupán a táskád tartalmára fenik a fogukat! Mindig élelem után szaglásznak, és szinte bármit felfalnak, amit találnak, a férgektől és gyíkoktól kezdve a gyümölcsökig.
Az ormányosmedve, más néven koáti, rokonságban van a mosómedvével, ám hosszabb a teste és a farka, illetve hajlékony, hosszú orra van. 41-67 centiméter hosszú, ehhez hozzájön még 32-70 centiméteres farka. Súlya 3,5 kilogrammtól egészen 6 kilogrammig terjedhet. Szőrzete a vörösesbarnától a szürke színig terjedően elég változatos. Feje hosszúkás, fülei rövidek. Amerikában őshonos, az Egyesült Államok délnyugati részétől Argentína északi részéig fordul elő.
A nőstények csapatokban vándorolnak, mely csapatok akár húsz fősek is lehetnek. A hímek azonban magányosak, csak a párzási időszakban csatlakozik egy-egy hím a nőstények csapatához. Hét-nyolc héttel később a vemhes nőstények elhagyva a csapatot fészket építenek 3-4 utódjuk világrajövetelére készülve. A kicsik mire hathetesek lesznek, anyjukkal együtt a csapathoz térnek, folytatva a folytonos élelem utáni szaglászást.
Az ormányosmedvék a gazdák bosszúságára nemcsak az erdőkben, de a kukoricaföldeken és a tyúkólakban is kutakodnak, feltúrva a földet és kárt okozva mindenben. Ám ezek a ravasz kis teremtmények túljárnak a vadászok eszén: nemcsak remekül rejtőznek a fákon, de ha lövést vagy tapsot hallanak, elterülnek a földön és halottnak tettetik magukat. Mire a vadász a közelükbe ér, hogy megfogja őket, már hűlt helyük.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Afrikai elefánt

Az afrikai elefánt a legnagyobb ma élő emlős. Két alfaja ismert: a szavannákon élő (Loxodonta …

Hozzászólás