Kezdőlap / Tudomány / Kórokozó hordozók

Kórokozó hordozók

Egészséges kórokozó-hordozók azok az emberek, akik szervezetükben kórokozókat hordoznak és ürítenek anélkül, hogy a kérdéses betegségen látható tünetekkel átestek volna. Főleg azért lehetnek veszélyes fertőzőforrások, mert nem tudván fertőző állapotukról, megszokott életmódjukat korlátozás nélkül folytatják és ezáltal további fertőzések kiindulópontjai lehetnek.
A kórokozó-ürítés – főleg bélfertőzésekben – szakaszos lehet, azaz váltakozva előfordulnak olyan időszakok, amelyekben az egyén kórokozókat ürít és olyanok, amelyekben nem ürít, ezért csak a meghatározott időközönként többször megismételt, negatív eredményű laboratóriumi vizsgálat szól megnyugtatóan a kórokozóürítés ellen.
A kórokozó-hordozók – mint fertőzőforrások – jelentősége főleg a közösséggel való kapcsolatuktól függ. Foglalkozásuk, lakásuk, higiénés viszonyaik, egyéb társadalmi és életkörülményeik játszanak ebben szerepet. A személyi higiéné biztosítása, a helyes egészségügyi felvilágosítás, a rendszeres ellenőrzés a kórokozó-hordozók által okozott fertőzési veszély csökkentésében döntő fontosságú.
A fertőzött állat
Az állatokról emberre terjedő betegségekben (zoonózisok, antropozoonózisok) az emberi fertőzés forrásai állatok. Azok az állatok a legjelentősebbek, amelyekkel az ember mindennapi élete, munkája révén közelebbi kapcsolatba kerül (háziállatok, rágcsálók). Az emberi fertőzés leggyakrabban az állatok gondozása, állati nyersanyagok feldolgozása, beteg állatok húsának vagy tejének fogyasztása, illetve harapása által következik be. A beteg állat gondozásakor terjedhet az emberre pl. a brucellózis, fertőzött bőr feldolgozása által a lépfene, harapás útján a veszettség stb.
Vérszívó ízeltlábúak is lehetnek fertőzőforrások olyan vírusbetegségekben, amelyekben a kórokozó életciklusa szempontjából az ember nem alapvető fontosságú (pl. kullancs-encephalitis).

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás