Kezdőlap / Tudomány / Fertőzések forrásai

Fertőzések forrásai

A kisgyermekek gyakran mászkálnak négykézláb a talajon, ahonnan a kórokozók a kezükre, onnan pedig szájukba juthatnak.
Fontos szerepe van a talajnak a sebfertőzések: a tetanusz és a gáz-üszök terjesztésében. E betegségek kórokozói lovak és a szarvasmarhák ürülékével jutnak a talajba, ahol spóráik hosszú ideig megmaradnak, s ezért a sebek szennyezése földdel e betegségek veszélyével járhat.
Az élelmiszerek közül a fertőzések terjesztésében jelenleg a húsfélék szerepe a legjelentősebb.
A húsok fertőződhetnek az állat életében (intravitális fertőzés), de az állat levágása után feldolgozás közben is (posztmortális fertőzés). Különösen a nyersen vagy kellő hőkezelés nélkül fogyasztott húsok lehetnek veszélyesek, főleg a vagdalt húst tartalmazó készítmények (kolbászfélék, disznósajt, töltött áruk), mert ezek egész tömegükben fertőződhetnek.
Amióta a tej csaknem kizárólag pasztőrözött és előre csomagolt formában kerül forgalomba, tej által terjesztett fertőzések ritkán fordulnak elő. Fertőzött tejből készült termékek (vaj, tejszín), azzal készült ételek, italok, fagylalt stb. is terjeszthetik a fertőzést. Ezek közül a fagylaltok és a krémek lehetnek különösen veszélyesek.
Trágyával, szennyvíziszappal trágyázott, vagy szennyvízzel öntözött gyümölcs- és zöldségfélék (saláta, paprika, paradicsom, eper stb.) fogyasztása nyers állapotban főleg a bélparazitózisokat terjeszthetik.
A víz az emberi élet nélkülözhetetlen eleme, de ha nem ügyelnek rá eléggé, fertőző betegségek terjesztőjévé is válhat.
A kutak vize főként a kút nyitott szája felől fertőződhet, de a talajon keresztül is, ha a talaj fertőzött és a kút fala nem hézagmentes.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás