Kezdőlap / Állatok / Kutya / A dog német, vagy dán?

A dog német, vagy dán?

A német dog a világ legnagyobb kutyái közé tartozik. Már i. e. 2500-ban feltűntek a mai dogra emlékeztető kutyákat ábrázoló rajzok az egyiptomi sírkamrák falainak képein. Származása még ma sem teljesen tisztázott. Mint ahogy az sem, hogy német vagy dán dog. Mivel mindkét név alatt ugyan arról a fajtáról van szó, de a hivatalos FCI-elnevezése: Deutsche Dogge, azaz német dog. Azonban az angol nyelvterületen ma is Great Dane (a nagy dán) néven ismerik.
A dog nagy termetű kutya, melyben a nemes külső robusztus felépítéssel, az erő eleganciával párosul. Hatalmas, mégis finom vonalvezetésű fej jellemzi, mely hosszú és keskeny. A szemei közepes nagyságúak, kerekek színük sötét barna, vagy barna. Magasan tűzött fülét régen (csonkították), ma azonban ezt állatvédelmi törvény tiltja. A háta rövid, erős, a váll a legmagasabb pontja, a lágyék erőteljes és kissé ívelt. A hosszú, magasan tűzött farok a csánkig ér, vékony, elkeskenyedő. A has felhúzott. A lábak hosszúak, feszesek és párhuzamos lefutásúak. . A nyaka izmos, feszes, hosszú, gyönyörűen ívelt. Nagy fogai ollós harapásúak. Szeme nyugalmat, értelmet sugároz. A harlekin színűnél előfordul a világos vagy kék szem, esetleg felemás színű, de Szőrzete: Rövid, sűrű selymes. Színe lehet: : fekete, fekete-fehér foltos (harlekin), sárga, kék (szürke) és csíkos. A sárga dog alapszíne a világos barnától a sötét őz színig terjedhet, pofáján fekete maszk van. A kék dog acélkék, szürkés színű.
Marmagasság: kan: 80-100cm, szuka: 70-90cm között
Súlya: 50–80kg között
Várható élettartam:8-10 év
A dog remek őrző-védő. Őseit harci kutya voltak, medvére, vaddisznóra, sőt, tigrisre is vadásztak velük. Tekintélyt parancsoló külleme, és bátor magatartása kiválóan alkalmassá az őrző védő feladatokra. . Egygazdás, azaz egyetlenegy gazdája lehet, akire mindig hallgat és folyton követi. Igen érzékeny, de hűséges állat. Hajlamos akár megsértődni is. Kiképzését nem szabad túl korán kezdeni. Értelmes és kíváncsi ugyanakkor józan és kiegyensúlyozott állat. Kiváló őrkutya.
Kiváló szaglása. ezért akár nyomkereső kutyává nevelhető. Tartása költséges, időigényes. Rövid ideig él, és lassan nő feli.
Kimondottan gyermekszerető fajta.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ausztrál silky terrier

Közepes termetű, izmos kutya. Feje hosszúkás, szeme kék. Fülei fejéhez simulnak. Kissé magas ágyéka van, …

Hozzászólás