Kezdőlap / Tudomány / A fertőző betegségek lefolyása

A fertőző betegségek lefolyása

Ha a behatolt és elszaporodott kórokozót a szervezet védőgáttal (gyulladásos folyamat) veszi körül, és elhatárolja a többi szervtől, a betegség helyi jellegű (lokális) lesz. Ha a helyi védekező erők nem elegendők, a betegség általánossá válik (generalizálódik). Ebben az esetben is előfordulhat azonban, hogy a kórokozók a megtelepedés helyén maradnak, de toxinjaik a véráram útján eljutnak a különböző szervekhez, és ott súlyos károsodásokat okoznak (pl. a diftériabaktérium exotoxinja a szívizmot károsítja). A kórokozók a betegség általánossá válásakor a nyirokutakon át a véráramba kerülhetnek, ez a bakteriémia. A kórokozók a véráramon keresztül eláraszthatják a szervezetet, és a különböző szervekben súlyos elváltozásokat okozhatnak, ez az állapot a szeptikémia (szepszis = vérmérgezés). Ha vírusok keringenek a vérben, virémiáról, ha toxinok, toxémiáról beszélünk.

A fertőző betegségek lefolyásának okai
a) A kórokozó behatolása és a megbetegedés klinikai tüneteinek megjelenése közötti időt lappangási időnek nevezzük.
A lappangási idő az egyes fertőző betegségekre jellemző, és meghatározott keretek között ingadozva, többé-kevésbé állandó. A lappangási idő órákra, napokra, hetekre, hónapokra és esetleg évekre is kiterjedhet.
Néhány óráig terjed a lappangási idő a staphylococcus okozta ételmérgezésben; 2-5 napos a vörheny esetében; a fertőzéstől számított átlagosan 2 hét múlva jelentkeznek a hastífusz klinikai tünetei; 15-40 napos lappangási idővel kezdődik a járványos májgyulladás (hepatitisz) és hónapokra terjedhet a szérum-hepatitisz lappangása.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás