Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Az állattartási környezet

Állategészség védelem: Az állattartási környezet

A csíraszegény környezet fenntartása biztonságos alapot adhat ahhoz, hogy eredményes termelést lehessen folytatni az állattenyésztésben.
A fizikai eljárások során alkalmazható száraz és nedves hő, UV- és gamma-sugárzás, a kémiai módszerek esetében használhatók gáz, folyékony és szilárd halmazállapotú vegyszerek, valamint felületaktív anyagok. Külön említést érdemel az aeroszolos fertőtlenítés, amikor a vegyszer a lebegő mikrobacseppben kondenzálódik, majd végül közvetlen kapcsolatba kerül a kórokozóval. Ilyen vegyületek pl.: a hipokloritok, a glikolok, a hexilrezorcin, a tejsav, a jodoforok. A biológiai fertőtlenítés aerob és/vagy anaerob módon zajlik le. Az ember feladata ekkor az, hogy ismerje az adott ökoszisztéma jellemzőit és mesterséges beavatkozással segítse elő a hatékonyságot az adott biológiai rendszerben. Az így kapott eredmény legtöbbször nem egyedül a biológiai hatásoknak köszönhető, hanem ehhez hozzájárul pl. a talaj szűrőképessége, a felhígulás stb. is.
Az élő szervezet működését, fennmaradását, fejlődését elősegítő tényezők összessége jelenti a környezetet. Ezekkel a szervezet, az élőlény egységet képez, közöttük kölcsönhatás áll fenn. A környezetben jelen vannak azok a tényezők, amelyek a szervezet számára az életfolyamatok fenntartására nélkülözhetetlenek (víz, táplálék, levegő stb.), és egyúttal maga az élőlény is környezetátalakító tényező.
Az élő szervezet és a környezet összefüggése meglehetősen tág határok között értelmezhető. Az egyes sejtek is bizonyos határfelületekkel rendelkező funkcionális egységnek tekinthetők, amelyre a többi sejt, a szövetek és maga a szervezet mint környezet hatással van, befolyásolja a működését, illetőleg kölcsönhatás tapasztalható. A sejtek növekedése, szaporodása jól meghatározott a szervezet szöveteiben. A daganatkeltő vegyületek hatására azonban a sejt minőségi változáson megy keresztül, ekkor már nem érvényesül a szervezet, a környezet szabályozó szerepe, így a sejtek korlátlan szaporodásnak indulnak, aminek eredménye a klinikailag is megjelenő daganat lesz, ami – esetenként – a szervezet elpusztulásához vezet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás