Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / Állománysűrűség, palántaültetés, magvetés és takarás

Állománysűrűség, palántaültetés, magvetés és takarás

A palántázás vagy állandó helyre vetés és a fóliatakarás munkáit ütemezzük egy napra úgy, hogy a szaporítást a takarási művelet közvetlenül kövesse. Az
ágyáskészítés földmunkáit, a talaj előkészítést, a trágyázást az előző napokon elvégezhetjük.
Az ültetés korai időzítését vegyük komolyan, mert csak a lehető legkorábbi ültetésű növényeket érdemes takarni. Megkésett ültetésnél ne várjunk csodát a fóliától, sőt sok esetben nemcsak fölösleges költség, de egyes növényeknél kifejezetten káros az elkésett takarás. .
A sor és tőtávolságot előre kijelölhetjük. Az állománysűrűség meghatározásához a korai szabad földi termesztésben jól bevált értékek az irányadóak (az adatokat az egyes zöldségfajok termesztésénél említjük). Itt érdemes tisztázni, hogy az eddig bemutatott típusoknál az átlagos sortávolság 60 cm a bruttó területre számítva, tehát az utakat sem vontuk ki a területből.
Az ágyáson belül kisebb a sortávolság, és a szükséges növénysűrűséget a soron belüli tőtávolság csökkentésével alakítjuk ki. A sűrűbb ültetés csak olyan mértékű lehet, amilyet a növények zavarmentesen elviselnek; ez főként
az egyébként is kis térállású növényekre vonatkozik. Az általunk javasolt
értékekkel az egyes zöldségfajok sűrűségtűrési határán belül vagyunk, ugyanis a növények a fajtajellegüknek megfelelő nagyságúra fejlődnek ki.
Az állomány viszonylagos sűrítéséről nem mondhatunk le, mert akkor
kevesebb termést szednénk. Törekedni kell a termőterület legjobb
kihasználására, mert a rosszul kihasznált területen is éppúgy elvégzünk minden munkát, mint a legjobb kihasználtságún. Az anyagfelhasználás is ugyanannyi; itt külön csak a fóliaköltséget említjük, amely a jelenlegi (1988. évi) árak szerint 3,70 Ft/m’-. Ha a költségeket egy növényre vonatkoztatjuk, akkor egy paprikatőre vagy egy saláta és egy karalábénövényre 37 fillér, paradicsomnál pl. egy növényre 75 fillér többletköltség jut.
A növények ültetése után (még a takarás előtt) időszerű az öntözést és a
legszükségesebb növényvédelmi munkákat elvégezni.
A lyuggatott fóliát rendszerint előre leszabják ágyáshosszúságúra; ez esetben
mindkét végén 60-60 cm-rel hosszabb darabot kell levágni, hogy jusson
elegendő rész az ágyás végén a leföldelésre.
Nagyobb felhasználók kétkerekű szállítókocsit állíthatnak össze, amelynek a
tengelyét átdugják a fóliatekercs orsóján, és folyamatosan gördítik le a lyuggatott fóliát, kétoldalt pedig rögtön rögzítik is.
Ügyeljünk arra, hogy a fólia széleit és végeit gondosan takarjuk le földdel, mert a rosszul rögzített fóliába belekaphat a szél és összeszaggatja, sőt a
növényekben is sérüléseket okozhat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Karfiol

Ajánlott fajták: Brio, Opaal, Master. Palántanevelés A korai karfiol magját a korai káposztafélék közül a …

Hozzászólás