Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / Automata öntözés

Automata öntözés

Mindenki tudja ahhoz, hogy szép legyen a kert és a virágok gyönyörűen, pompázzanak szépségükben ahhoz bizony víz, kell. A vízszükségletét a dísznövényeknek több módon lehet megoldani, van, aki locsolással és van, aki vízhordással (ebből következik, hogy kannából locsol, vagyis nem minden hol van vezetékes víz a hétvégi telkek esetében).

Tehát a kézi öntözés (a locsolókannás vagy a kerti locsolóslagos, fáradságos és időigényes is. Aminek a kiváltására a legjobb megoldás az automataöntözés.

Az automataöntözés egy komplett rendszerre épül fel, ahol a föld alatti csövekbe mágnes szelepeken keresztül juttatják el a vizet a megfelelő helyre. A mágnes szelepeket vezérlő program határozza meg, hogy a kert melyik részében mikor legyen öntözés. Amikor elindul az öntöző rendszer a földből, kiemelkednek a fúvókák, és a víz elkezdi permetezni az adott kert szakaszt, ahol a növények felfrissülnek a víz hatására. A program végeztével, pedig a föld újra elrejti a szemünk elől a vízszóró fúvókákat, fejeket.

Automata öntözőrendszer előnyei: A legnagyobb előnye vitathatatlanul, hogy a locsolás fáradságos munkáját leveszi a kerttulajdonos válláról. Ezen kívül még időt és energiát is spórolhatnak vele. Ami még nagy előnye, hogy nincsen kimaradt időpont az öntözésben. Tehát minden nap ugyan abban az időpontban kapnak vizet a növények. Ha elmegy nyaralni, nem kell a rokonoknak vagy a szomszédnak szólni, hogy legyen szíves, menjen át meglocsolni a növényeket. További előnye, hogy az automata öntözőrendszer csak a szükséges mennyiségű vizet juttatja a növényekre, nem lesz túlöntözés, (csepegtető öntözéssel vagy permetező öntözéssel) mint a kézi locsolás vagy kannás öntözés esetében. Ezen kívül még az energia megtakarítás előnye és költséghatékonysága abból is adódik, hogy az éjszakai kipermetezés esetében a vízelpárolgás minimális a nappali vagy késő esti locsolós öntözéssel szemben.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Burgonya

A burgonya élelmezési szempontból mondhatnánk azt is, hogy az első helyen áll. Nagyon fontos szerepet …

Leave a Reply