Burgonya

A burgonya élelmezési szempontból mondhatnánk azt is, hogy az első helyen áll. Nagyon fontos szerepet tölt be az emberiség élelmiszer-fogyasztásának palettáján.
A burgonyát nagyon sokféleképpen el lehet készíteni. Az összes étel palettához kiegészítőként (köretként) vagy betét ételként (tehát bele teszik az alap ételbe) is tálalják. A konyhai sokoldalúságának köszönhetően nagyon közkedvelt étel. Talán az egyik legnépszerűbb étel, amelynek az elkészítési variációja is végtelen.

A burgonya vitaminokban (főleg A, C, B1 és B2 ) és ásványi anyagokban (kálium, kalcium, vas, foszfor, folsav, magán, cink) is bővelkedik. Fehérjetartalma alacsony – átlagban körülbelül 2% körül van. Emellett az év bármely szakában fogyasztható, tárolása nem igényel nagyon különlegességet (csak a fagy ellen kell megvédeni és így olyan, mintha akkor lett volna kiszedve a földből). Burgonyának több fajtája létezik (desire burgonya), de a legtöbben a lila és fehér burgonyát ismerik.

A burgonya sokoldalú felhasználhatósága miatt az élettani jelentősége is fontos szempont az emberi táplálkozási szokások közt. Az összes élelmiszerek közül kiemelkedő a változatos elkészíthetősége, az év minden szakában fogyasztható. Ezen kívül a burgonyát még állatok takarmányozására is használják. Valamint, az élelmiszeripar, a keményítő- és szeszgyártás, valamint a gyógyszeripar részére is fontos nyersanyag. Az éghajlati alkalmazkodó képességének köszönhetően a világ bármely országában termeszthető.

Egy kicsi burgonya történelem: A burgonya eredetét (származását) a Közép- és Dél-Amerika, (Chile, Peru és Mexikó hegyvidékes területeinek tulajdonítják. Itt még mai különféle vad burgonyafajok mai megtalálhatóak. Európába a XVII. század közepét tulajdonítják a burgonya megjelenésének, amikor még csak dísznövényként termesztették, az évszázad végén került Magyarországra a burgonya. A XVIII. században kezdték el élelmezési célokra is termeszteni. A burgonyának Számtalan elnevezése van: krumpli, pityóka, kolomppír, földi alma, földi körte.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Őszi munkák a kertünkben

Aki kertészkedéssel foglalkozik, tudja, hogy az ősz legalább annyi munkát ad a hobbikertésznek, mint a …

Leave a Reply