Kezdőlap / Üzlet / Marketing / Piackutatás

Piackutatás

Miért kell a piackutatás?
Mindenfajta értékesítéshez (legyen az akár online vagy akár üzletben történő értékesítés), az eredményes értékesítéshez és annak alkalmazásához folyamatos és részletes információkra van szükség a piacról. A piaci vásárlóerők reagálásáról, és a piacon lejátszódó eseményekről állandóan informálódni kell. A piaci versenyhelyzet ezt állandóan megkívánja, aki nem figyeli a piac reagálását, az lemarad a legnagyobb vásárlóerőknél.

Az így tudomásunkra jutott információkat szelektálni kell, vagyis ki kell választani belőlük azokat, amelyek az adott tevékenységre és vállalati értékesítésre hatással lehetnek. Az így kapott piackutatási eredményeket értékelni kell és azok felhasználhatóságát is meg kell fontolni. Mit kell alkalmazni, és mit kell átszervezni. Tehát a piackutatás egy komplex vizsgálat, amely az adott konkrét termékre vagy szolgáltatás témaköreire adja meg a kérdésekre a válaszokat.

– Mi a pillanatnyi általános piaci helyzet (a piac főbb jellemzői, piaci részesedés, tendenciái, jelene és jövője, piacpotenciál,)
– Az adott szolgáltatás vagy termék keresleti helyzete (szükséglet, motiváció, igénykutatás, fogyasztói magatartáskutatás)
– beszerzési lehetőségek
– kínálati helyzet: a komplett kínálatra jellemző információkat gyűjti össze és rendszerezi, valamint hasonlítja össze korábbi önmagával, és a konkurencia hasonló termékének mutatóival.

A piackutatás tehát egy módszer, amelynek segítségével az adott piacról és annak konkrét szereplőiről (vásárlóiról és vevőiről) és a piac egyéb jelenségeiről információkat gyűjtünk.
A piackutatást az adott cég vagy vállalkozás önállóan is elvégezheti, ha van hozzá megfelelő szakembere. Ugyanis a piackutatás már a marketingen belül kinőtte magát egy önálló tevékenységgé. A piackutatásra szakosodott piackutató cégek, tevékenyen részt vesznek a mindennapi marketing tevékenységekben is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Affiliate marketing

Affiliate marketing egy nagyon jól jövedelmező program a weblappal (honlappal) rendelkezők számára. Miről is van …

Leave a Reply