Kezdőlap / Üzlet / Marketing / A piaci rések

A piaci rések

A fogyasztói szükséglet feltérképezése a marketing lépéseinek egy fontos kezdeti eleme. A szegmentálás és a szegmentáció folyamata speciális kutatási módszernek minősül, mely során az egyébként heterogén piacot a vállalat szakemberei homogén részekre osztják. Ez az eljárás többnyire az alapján történik, hogy a piac szereplői várhatóan hogyan fognak viselkedni a jövőben.
A szegmentálás folyamata teszi lehetővé a meglévő vagy az esetlegesen már burkoltan jelen lévő piaci rések felkutatását, hogy azután ezek lefedésével jövedelemhez jusson a vállalat.
Többféle piaci résről beszélhetünk, ismerjük meg most ezeket egyesével.
A megnyilvánult piaci rés azt jelenti, hogy az igény már jelen van a piacon és a vásárlók részéről megnyilvánuló keresletet a piacon jelen levő termékek egyáltalán nem elégítik ki, egyértelmű hiányjelenségről beszélhetünk.
Lappangó a piaci rés, ha nem ismerhető fel elsőre, hogy hiány mutatkozik adott területen, de megfelelő, vagy a konkurencia által kínáltaknál kedvezőbb termékekkel meghódítható a piac.
Az is előfordulhat, hogy bizonyos fajta termék még egyáltalán nincs is jelen a piacon és azért nem mutatkozik iránta kereslet.
Már meglévő termékek megjelenhetnek új piaci résekben, ennek leggyakoribb esete, amikor eredetileg felnőttek számára készült termékeket úgy alakítanak át, hogy a gyermekek igényeit elégítse ki. Ilyen például a kölyökpezsgő, vagy a gyerekkártyák.
Egy – egy termék reinkarnációjának jellegzetes példája lehet a fehér és a barna cukor esete. Kezdetben kizárólag barna cukrot használtak az emberek, amíg nem találták fel a fehérítésre alkalmas eljárást. Ma a barna cukor mégis magasabb áron kapható, reinkarnálódott termék.
A fentieken felül léteznek még időszakos piaci rések, melyek csak egy bizonyos időszakban jelentkeznek, valamint ún. ökológia piaci rések, hiszen a környezetvédelem egyre fontosabb szerepet kap napjainkban.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Affiliate marketing

Affiliate marketing egy nagyon jól jövedelmező program a weblappal (honlappal) rendelkezők számára. Miről is van …

Leave a Reply