Amarillisz

Az Amarilliszt az amarillisz félék nemzetségéhez tartozó rendkívül mutatós virágú dísz, ill. szobanövények közé sorolják. Legkorábban a XVIII. századtól vannak róla írásos feljegyzések. A növény hivatalosan a Hippeastrum nevet viseli, de a köztudatban a mai napig egyszerűen csak az amarillisz elnevezés él róla. A meleg éghajlatot kedvelő fajták közé tartozik. Főként Közép – Amerika (Mexikó), Peru és Dél – Amerika (Brazília) vidékeiről származik, de mára már saját otthonunkban is megtalálhatjuk, nevelhetjük őket.
Gumós, hagymás, évelő növény, aminek az érett, egészséges levelei zöldek és hosszúkásak. Ezek azt lehet mondani, hogy szinte egy időben jelennek meg a virágszárral, amin majd a későbbiekben a virágok (egy száron 2-3 vagy több) fejlődnek, növekednek. Nyáron a szabadban is tarthatjuk a növényt, de nagyon fontos hogy télre mindenképpen védett, fagymentes helyre kerüljön! Az ősz kezdetén néhány hétig a földből kiszedve száraz helyen tarthatjuk, pihentethetjük a hagymákat, amiket majd a tél beállta előtt újra elültethetünk.
Az egészen nagyra megnőhető virágjai miatt, ami főként a téli időszakban nyílik (így vive egy kis derűt az ilyenkor megszokott szürkeségbe) az átlagnál nagyobb helyigényűek, de nagyon jól érzik magukat pl. egy a fűtőtest mellett kialakított tágasabb helyen a szobában, ahol nem baj, ha nem éri túl sok fény. A virágok a legkülönfélébb színekben, mint pl. fehér, piros, rózsaszín stb. és ezek keverékeiben pompázhatnak és szűk két hétig (10-12 nap) virítanak. A növény a hagymájában raktározza a szükséges vitaminokat, tápanyagokat, amelyek a virágzáshoz elengedhetetlenül szükségesek. Virágzás alatt kicsit többet locsolhatjuk, de egyébként nem kell túlöntözni, mert ennek a virághagyma láthatja a kárát. Ha ügyesek vagyunk, akkor akár minden évben virágzásra bírhatjuk amarilliszünket!
Újabban vágott virágként is egyre többször találkozhatunk velük, hiszen szebbnél szebb csokrokat, díszeket készítenek belőlük. Azt viszont már bizonyára kevesen tudják, hogy pl. a jól ismert nárciszok, vagy hóvirágok is az amarilliszek különféle alcsaládjaikba tartoznak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Zöldség tárolása árokban

A téli, tavaszi fogyasztásra szánt késői zöldségfélék jól tárolhatók vermekben, árkokban és prizmákban. Ez a …

6 hozzászólás

  1. Ez a cikk igazán hasznos ismertető, sok minden kiderül erről a csodás virágról!

  2. Köszönöm, igyekeztem!

  3. Csak gratulálni tudok ehhez a kivételesen jó cikkedhez!

  4. Igazán köszönöm! :)

  5. Tetszik amit írtál, nekem is van amarilliszem, nagyon szeretem, mindig várom, hogy virágot hozzon, szeretek benne gyönyörködni.

  6. Örülök, ha tetszik! Köszönöm!

Hozzászólás