Kezdőlap / Terhesség / Amenorrhoea

Amenorrhoea

Amenorrhoea- más néven menstruációs zavar, ilyenkor a hormonális rendszerben zavar keletkezik, a hormonok felborulnak.
Ez az állapot, akkor jön létre, amikor egy nő nem menstruál. Primer és szekunder fajtája van. Természetesen nem nevezzük ennek a betegségnek azokat az életszakaszokat, amikor a nő még nem menstruál, vagy már nem menstruál, a természetes fejlődési folyamatok révén. A primer azt jelenti, hogy a 16 éves lánynak még nincs menstruációs ciklusa. Súlyos genetikai eltérés, esetleg anatómiai eltérés az oka, de más egyéb tényezők miatt is lehet. Szekunder esetén a betegnek már volt menstruációja, viszont az utóbbi három hónapban nem volt ciklusa.

Ilyen esetben milyen vizsgálatok szükségesek?
A szokásos nőgyógyászati vizsgálat, beteg kórelőzményét kikérdezi orvos, megfigyeli a másodlagos nemi jelleget. Ezután vérvétel szükséges, így meghatározva a petefészek és a hipofízis által termelt hormon mennyiségét. Hasi ultrahang, genetikai vizsgálat, sőt néha has- és méhtükrözés is szükséges.

Betegségek, amik amennorrhoea -t okozhatnak:
fokozott stressz
túlzásba vitt testmozgás
veseelégtelenség
leukémia
nagyon megerőltető munka
táplálkozási rendellenségek (bulimai, anorexia)
Ezekre a betegségre a szervezet oly módon reagál, hogy megszünteti a menstruációs ciklust. Létrejöhet akkor is, ha a petefészek nem fejlődik ki rendesen, vagy orvosi úton eltávolították. Sugárterápia által károsodhat a petefészek, ilyenkor is kialakulhat a betegség. A petefészek nem termel ösztrogént, vagy ha hormontermelő petefészek daganata van a páciensnek.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismama étrendje

Hazánkban manapság a várandós nők átlagos zsír bevitel lényegesen magasabb a megengedettnél. Célszerű, ha zsiradékok …

Leave a Reply