Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Amikor rémálom kilépni az utcára

Amikor rémálom kilépni az utcára

Az agorafóbiában szenvedő betegek nem tudnak normális életet élni, sőt a fellépő szorongásaik miatt megnehezítik környezetük és családtagjaik életét is. Ezeknél az embereknél, minden ok nélkül lép fel a szorongás a szabad ég alatt pl. az utcán vagy nyilvános helyen pl. áruházban, iskolában tartózkodnak. Az agorafóbia jelei a nyugtalanság a verejtékezés és a szapora pulzus. Az agorafóbiások félelmeiket nagyon valóságosan élik át, pedig tudják, hogy valójában nincs mitől tartaniuk. Sok agorafóbiában szenvedő beteg otthonülővé válik és mindent megtesz azért, hogy ne kelljen elmennie hazulról. Otthon a beteg biztonságban érzi magát és ilyenkor nem szorong. Ezeknek a betegeknek nagy segítség, ha valaki elkíséri és ha rosszul érzi magát számíthat a kísérője segítségére.
Az agorafóbia okát a tudósoknak még nem sikerült kideríteniük, de megállapították, hogy a betegség szoros kapcsolatba hozható a szorongás egyéb formáival. Az agorafóbiát néha pánikbetegség is kíséri. A beteg attól fél, hogy a nyilvánosság előtt pánikba esik. Amennyiben ilyen jellegű szorongásunk van érdemes mihamarabb felkeresni háziorvosunkat. Az orvos meghallgatja a beteg panaszait és megbeszéli vele a problémát. Szükség esetén feszültségoldó gyógyszert vagy nyugtatót ír fel a szorongás feloldására. Amennyiben ez kb. 2 héten belül nem segít, a beteget pszichiáterhez vagy pszichoterapeutához küldi.
A betegséget a pszichoterapeuták főként viselkedésterápiával vagy pszichoanalízis segítségével gyógyítják a szorongást. Viselkedésterápiával az agorafóbia sokszor jól kezelhető.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bárányhimlő

A bárányhimlő fertőző vírusos betegség. A fertőzésen a gyermekek nagy része átesik. A bárányhimlő vírusa …

Leave a Reply