Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Amit a gyesről tudni kell!

Amit a gyesről tudni kell!

A gyermekgondozási segély Magyarországon,a családtámogatási rendszer keretein belül alanyi jogon, havi rendszerességgel járó támogatás.Ezt a programot nálunk 1967-ben vezették be.
A gyesre jogosultak száma évről évre egyre kevesebb,hisz Magyarországon a statisztikák szerint egyre kevesebb gyermek születik.
A gyesre jogosultság főbb szabályai:
Vagyis gyesre jogosult a szülő, a nevelőszülő vagy a gyám akkor ha:
Gyermeke 3. életévének betöltéséig,ikergyermekek esetében a gyermekek tankötelessé válása évének végéig,illetve tartósan beteg vagy a súlyosan fogyatékos gyermekek esetén a 10. életév betöltéséig.
Gyesre a szülő jogán a nagyszülő is jogosult lehet, feltéve,hogy a gyermek az első életévét már betöltötte és a gondozása, nevelése a szülő háztartásában történik.A szülők írásban nyilatkoznak, hogy a gyermekgondozási segélyről lemondanak, és egyetértenek azzal,hogy a továbbiakban a nagyszülő igényelje azt.A nagyszülő és a szülők esetében is fennállnak a jogosultsági feltételek.
Munka gyes mellett:A gyermekgondozási segélyben részesülő személy kereső tevékenységet a gyermek egyéves koráig nem folytathat,a gyermek egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathat.
A nagyszülő pedig a gyermek három éves koráig egyáltalán nem,a három éves kor után pedig csak napi négy órás vagy otthon végzendő munkát vállalhat.
A gyes igénylése:A gyermekgondozási segélyre vonatkozó igénylést kizárólag írásban illetve személyesen vagy postai úton lehet megtenni.
Az igényléskor a formanyomtatványhoz csatolni kell az alábbiakat:az igénylő személyi igazolványát és lakcímkártyáját,a gyermek születési anyakönyvi kivonatát,az igénylő és gyermek taj-számát igazoló igazolványt,amennyiben a gyermek tartósan beteg,vagy súlyosan fogyatékos akkor a betegség jellegét igazoló orvosi igazolást is csatolni kell.
A gyes összege:A gyermekgondozási segély összege azonos,az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével.
A gyes megállapítása után az igénylő bankszámlaszámára,vagy postai úton folyósítják a megállapított összeget minden hónap 15-ig.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szülés utáni teendők

A gyermekágyban a terhesség alatti változások fokozatosan visszafejlődnek. A testsúly a szüléskor 4-5 kg-mal, a …

Hozzászólás