Kezdőlap / Társadalom / Történelem / Antiokhosz kultusza

Antiokhosz kultusza

Mai képével ellentétben Dél-Törökország kopár hegyi tájai az ókorban lakott települést rejtettek. Kommagéné települése fontos kereskedelmi útvonalak csomópontjában állt, valamint a Taurusz-hegység ezüst-, réz-, és ólomlelőhelyeiről is ismert volt.
Antiokhosz uralkodó sírján tökéletesen látszik származása valamint az ottani kultúrák keveredése.
Antiokhosz Kr. e. I. században uralkodott, monumentális sírhelye a hegytetőn valamint a hegyoldalakon helyezkedik el. Egy zúzalékkőből emelt piramis áll a hegytetőn, ezt veszik körbe a hatalmas szintén kőből készített fejeket ábrázoló alkotások valamint áldozati oltárok.
A Nemrut Dag elnevezésű szent hegyet nézte ki temetkezési helyéül az uralkodó, és halhatatlanságról szóló elképzeléseit vésette itt kőbe. Úgy gondolta, hogy halála után elnyeri helyét az istenek közt, s ezt már életében is megalapozta azzal, hogy Kommagéné több pontján szentélyeket építtetett magának.
Intézkedéseket tett annak érdekében, hogy halála után se tűnjön el személye alattvalói gondolataiból. Kijelölt a városban egy körmeneti útvonalat, mely a számára emelt szentélyeket érintette, valamint két állami ünnepet írt elő, az egyik a születésnapja, a másik koronázásának napja volt, s ezt a két napot minden hónapban meg kellett ünnepelnie a népnek. Az oltároknál ajándékokat kellett elhelyezni és áldozatokat bemutatni. A halott emlékére hatalmas lakomát is rendeztek minden alkalommal, ahol senki nem szenvedett hiányt semmiben, az oltárok környékén még a bor fogyasztása is engedélyezett volt. A lakomákon részt vevők szórakoztatásáról pedig női zenészek gondoskodtak.
A király sírhelyétől délre találhatóak Eski Kale romjai. A királyi rezidencia alatti sziklákba domborműveket faragtak és számos sírkamrát is vájtak.
Antiokhosz sikeresen kormányozta királyságát, ennek bizonyítékául szolgál az is, hogy halálakor teli kincstárat hagyott hátra.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Si Huang-ti agyaghadserege

Si Huang-ti könyörtelen uralkodó hírében állt, de egyes intézkedései egyértelműen előbbre vitték államát a fejlődés …

Leave a Reply