Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Anyatej és a kötődés

Anyatej és a kötődés

Anyatej nélkül is felnevelhetők a csecsemők. A szoptatás azonban az anyatejnél is sokkal több! Hogy miben különböznek a szoptatott csecsemők a cumisüvegből táplált társaiktól? Egészségesebbek és boldogabbak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a cumisüvegből etetett gyermekek boldogtalanok. Ha az anya ölbe fogja csecsemőjét és melegséggel eteti őt, boldogabb lehet, mint az, akit az anyja olyan hidegen szoptat, mintha csak egy pohár tejet öntene a melléből gyermeke szájába. Baj akkor van, ha az anya nem szán, nem ad kellő figyelmet a cumisüveg mellé. Ha újságot olvas, hangos tánczenét hallgat vagy gondolatai messze elkalandoznak.
Az elhagyott gyermek eleinte még próbál megkapaszkodni az anyában, de az érzéketlen szülő ezt nem érti, elhárítja magától a szavak nélküli közeledést. A magára hagyott gyermek hiába nyúlt a szeretetért. A sok sikertelenség, kellemetlen emlék után már egyre ritkábban kezdeményez. Befelé fordul, tekintetében egyre több lesz a közöny. Kárpótlásul keres magának valami örömöt adó cselekvést, szopja az ujját vagy ütemesen forgatja a fejét jobbra-balra, mígnem álomba szenderül.
A rosszul alakult anya-gyermek kapcsolatban, a későbbi nevelési és serdülőkori problémák mögött gyakran fedezhető fel az ok: a fiatal csecsemő nem kapta meg az anyától a számára ebben az életkorban létfontosságú szeretetet, közelséget. Az anya nem ismerte fel a gyermeki léleknek azt a szükségletét, amit egy neves pszichológusunk így fogalmazott meg: „Ölelj magadhoz szorosan!” A szeretet hiánya, a kellemetlen élmények sokasága elfásultsághoz, érzelemszegénységhez vezet. Aki nem tanult meg az anyjától szeretni, önmagát és másokat tisztelni, magányos, önmagát és másokat nehezen elfogadó felnőtt lesz.
Az érzékeny, hozzáértő anya önmagát adja a szoptatásban. Az újszülöttel való kapcsolata kezdetben ösztönös, szeretete egyoldalú, plátói szerelem.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás