Ápolás

Különös gonddal kell a fák tányérját művelnünk. A
leghatásosabb megoldásnak a mulcsozás tűnik. Az ásás, sőt a mélyebb kapálás is káros, mert a felszínhez közel
kúszó gyökerek sérülhetnek. Az évenkénti metszés elősegíti a termőrészek berakódását, s emiatt a nagyobb termésátlagok egyik előfeltétele. Fontos ápolási munka a fák törzsének bekenése. A kérget erősen keféljük le, és agyagpéppel kenjük be. Az agyagpépbe zsurlóból vagy varádicsból készített teát és friss tehéntrágyát keverjünk! Ezzel megelőzhetjük a kéreg berepedését fagyos időszakban, elősegítjük a sebek gyógyulását, és serkentjük a kambiumnövekedést.
Gyümölcskordonok, gyümölcssövények
Mindkét megoldással nagyon sok helyet nyerünk, így kiskertekbe mindenképp ajánlható koronaformák. A házak falára erősített támberendezés mellett melegigényes gyümölcsfajtákat termeszthetünk, mert a falak tárolják a hőt, s hűvösebb időben visszajuttatják környezetüknek. Munka és anyagigényes feladat a támberendezés elkészítése és felállítása, valamint a drótok kifeszítése a kordonos művelés esetében. A gyümölcsfákat szorosan a támrendszer mellé ültetjük. A hajtásokat vízszintesen rögzítjük.
Bogyósok
A kert tipikus bogyós gyümölcsű növényei, bokrai a ribiszke, az egres, a málna és a fekete szeder. Ezek egyetlen kertből se hiányozhatnak. Napos vagy félárnyékos helyre telepítsük, mert szélvédett, meleg területeken fejlődnek a legjobban. Talajukat félérett komposzttal vagy érett istállótrágyával terítsük le, és takarjuk vastag mulcsréteggel. A málnát és fekete szedret támrendszer mellett termesszük.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Automata öntözés

Mindenki tudja ahhoz, hogy szép legyen a kert és a virágok gyönyörűen, pompázzanak szépségükben ahhoz …

Leave a Reply