Melegágy

A szerves anyagok lebomlásakor hő keletkezik. A melegágyban ezt a biológiai folyamatok során keletkező hőt hasznosítjuk hajtatással. Ősszel a melegágy talaját 50 cm mélységben kiemeljük, s a gödröt lombbal töltjük meg. Kora tavasszal ezt a lombréteget eltávolítjuk, a helyét feltöltjük friss trágyával, s jól megtapossuk. Ennek tetejére kerül a jó 20 cm vastag kerti föld. Kívülről a melegágy köré hővédő lomb- vagy szalmaréteget halmozzunk ! A trágya felmelegíti a fölötte lévő talajt, s úgy működik, mint a padlófűtés.
Palántanevelés
Üveg vagy fólia alatt különösen kedvező körülmények között tudjuk felnevelni a palántákat. Itt olyan klimatikus viszonyok uralkodnak, amit a palánták kívánnak, hiszen a hőmérsékletet pótfűtéssel emelni, szellőztetéssel pedig csökkenteni tudjuk. A levegő páratartalmát és a talaj nedvességét locsolással, párásítással, a fényviszonyokat esetleg külön pótvilágítás felszerelésével befolyásolhatjuk.
Növényegészség, növényhigiénia
Az üveg és fólia alatt kialakított terek intenzív használata folytán fokozódik a kártevők és kórokozók tömeges fellépésének veszélye. Emiatt különösen fontos, hogy csak tiszta, csíramentes termesztőedényeket, ládákat és egyéb felszereléseket használjunk ! A földet évente cseréljük vagy fertőtlenítsük! A ládákat, cserepeket és szerszámokat használat után mossuk el, és szárazon tároljuk! A mosóvízbe tehetünk fertőtlenítőszert is.
Fűtetlen hidegházak kihasználása
Az egymást követő kultúrák ügyes megválasztásával a hidegházat’ egész éven át folyamatosan hasznosíthatjuk. A téli hónapokban áttelelő növények, zöldségfélék kerülnek bele. Nagyon jól hajtatható hidegházban a cikória. Kora tavasszal elkezdhetjük a palántanevelést, s nemsokára az első zöldségféléket is leszedhetjük.
Ősszel pedig újra előkészülhetünk a téli hasznosításra.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Automata öntözés

Mindenki tudja ahhoz, hogy szép legyen a kert és a virágok gyönyörűen, pompázzanak szépségükben ahhoz …

Leave a Reply