Ez a kis sütemény megfelelő édesség lehet a karácsonyi nassoláshoz, de ha csak valami finomságot akarunk összedobni, akkor is megállja a helyét. Nem fontos fenyő alakba sütni, bármilyen sütőformában megcsinálhatjuk.
Hozzávalók kb. 60 db-hoz:
- 40 dkg liszt
- 1 tasak sütőpor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- ½ kávéskanál szerecsendió
- 20 dkg cukor
- 3 tojás
- A cukormázhoz:
- 15 dkg porcukor
- 1 tojásfehérje
- ½ citrom leve
- tetszőleges színű ételszínezék
- 1 evőkanál kókuszreszelék
Elkészítés: A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd beletesszük a fűszereket. Hozzáadunk egy csipetnyi sót, a cukrot, a tojásokat, és tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk olyan formával, amilyen alakú sütit szeretnénk. Valentin napra például piros ételszínezékkel, és szív alakú formával szaggassuk ki, így aktuális lesz. Ezután sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és 160°-on 10-12 percig sütjük. Miután megsült, hagyjuk kihűlni, így foglalkozhatunk a mázzal.
Máz készítése: A porcukrot, a tojásfehérjét, és a citromlevet selymesre kikeverjük, és tetszőleges színű ételfestékkel színezzük. Minél többet teszünk a festékből, annál erőteljesebb, élénkebb színt kapunk. A kihűlt sütik tetejét a mázba mártjuk, vagy egy kiskanállal teszünk rá a mázból, és szétkenjük rajta. Ezután szórjuk meg kókuszreszelékkel majd hagyjuk megszáradni. Kókuszreszelék helyett tehetünk rá apró cukrokat, vagy csokoládé reszeléket is. Ezután fontos hogy lefóliázzuk, vagy betakarjuk valamivel, különben nagyon hamar megszárad, és kemény lesz a tészta.