Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az 1. hónap a csecsemő életében

Az 1. hónap a csecsemő életében

A kisbaba mozgását még a reflexek határozzák meg. Ha a hátára tesszük, akkor fejét elfordítja és reflexszerű testhelyzetet vesz fel. Ha a hóna alá fogjuk, akkor ha a lába kemény felszínhez ér, lépegető mozdulatokat végez. Ha a hasára fektetjük, elfordítja a fejét, felhúzza a lábait és ökölbe szorítja a kezét. Látása még mindig fejletlen. A kontrasztos, hangsúlyos mintákat könnyebben észreveszi. A színes alakzatokat nagyon szeretik. Szaglása nagyon jó, anyja illatát felismeri, az anyja anyateje illatát is meg tudja különböztetni más anyatej illatától.
A csecsemőn lehetnek sérülésnyomok. A szülés miatt kisebb szülésnyomok jöhetnek létre, ezek hamar eltűnnek. A köleshimlő parányi foltokat okoz, ezt elzáródott faggyúmirigyek okozzák. Néhány nap alatt elmúlik. Csalánkiütésnek fehér közepe van, ezt körbeveszi egy piros, gyulladt terület. Elég gyakori a szülés utáni hetekben. Nem igényel kezelést, magától eltűnik. Szederszerű kiütések jöhetnek létre, ami riadalomra adhat okot, mivel növekszenek. Általában az első 6 hét után eltűnnek.
A csecsemőnek lehet szájpenésze, ez gombás fertőzés, fehér foltok találhatóak a baba nyelvén, szájpadlásán, arc belső falán. Nem megfelelően sterilizált cumi lehet az oka, vagy ha az anyukának hüvelygombája volt. Gombaölő ecsetelővel kezelhető.
Ebben a korban nagy szükség van a friss levegőre. Óvni kell a huzattól, a forróságtól. Egy hálót érdemes a babakocsira feltenni, a rovarok és állatok ellen. Ha nincs rá alkalmunk, hogy kivigyük a szabadba, tegyük a babát a kiságyba és tárjuk ki az ablakokat. Télen mínusz öt fokig kivihetjük a babát, csak jól öltöztessük fel.
Nem szabad suttogni és lábujjhegyen járni, ha a kisbaba alszik, mert így hozzászokik a teljes csendhez, és később a legkisebb zajra is fel fog ébredni. A csecsemő hamar meg tudja tanulni, hogy ne ébredjen fel az általános zajokra.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply