Újszülött

Amikor megszületik a csecsemő teljesen védtelen, meg van ijedve, fura neki minden. Először ráncosak és nem a filmbeli csecsemőkre emlékeztetnek. Őket is megviseli a szülés. A bőre kékes árnyalatú, a lábai lehet egészen más színűek, mint a többi testrésze. A szemek duzzadtak és beborítja a magzatmáz. A feje aránytalanul nagynak tűnik a testhez képest. A nemi szervek aránytalanul nagynak tűnnek.
Átlagos testsúlyuk 3,4 kg, ez egyénenként teljesen eltérő. Átlagos hossza 48-51 cm.
Már megszületéskor sok reflexszel rendelkeznek

keresőreflex: a csecsemő a szájával megkeresi a mellbimbót
kapaszkodási reflex: újszülött szorítása erős
Moro-reflex: hangos zaj vagy zuhanás esetén jön létre, a kisbaba kinyújtja lábait, karjait, a hátát begörbíti, hátraveti a fejét, majd karjait visszahúzza a mellére, ökölbe szorítja.

Minden újszülött a szopás és a nyelés képességével jön a világra. Először sokat csuklik és tüsszent. A csuklás azért alakul ki, mert a légzése még viszonylag szabálytalan. Sokszor szipognak, ez csak annyit jelent, hogy próbálgatja az orrát légzésre használni, de még olyan pici az orrlyuka, hogy nem megy neki. Amint megnő, ez elmúlik. Érzékenyek a fényre, erős fény esetén tüsszentés jön létre.
A sírás ami legelőször csak jót jelent, hogy lélegzik a baba. Sokszor sírás közben vörös lesz a feje, ez teljesen természetes. A sírás kommunikációs eszköz a babáknál, ezzel jelzik, ha például éhesek, ha fáznak, ha teli a pelenka, ha szeretetre vágynak.
Ha újszülött babánk van, akkor mindig inkubátorba teszik, amíg eléri a megfelelő testsúlyt és magasságot.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyerek fegyelmezése

Egyéves kor alatt ritkán szorul a kisgyerek fegyelmezésre. Az ilyen korú kisbabának még nem lehet …

Leave a Reply