Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Kirándulás / A Baradla – barlang

A Baradla – barlang

Miskolctól 50 km-re helyezkedik el Aggtelek és a közelében található a Világörögség részét képező Baradla – barlang.

A barlangrendszer az Aggteleki Nemzeti Park részeként 25 kilométer hosszú kiterjedéssel büszkélkedhet és egy része átnyúlik Szlovákiába is. A Nemzeti Park számos állatfajnak és különleges növénynek ad otthont, valamint a környékhez köthetőek a rudabányai leletek. Kiépített turistaútvonalak állnak a túrázók rendelkezésére, valamint az Aggteleki Nemzeti Park ad otthont néhány környezetvédelemmel, természettel kapcsolatos rendezvénynek is.

A Baradla – Domica barlangrendszer Jósvafő településig húzódik, bejárata Aggtelek felől a már messziről is jól látható hatalmas fehér sziklafal. A turisták számára a barlangnak kb. egy  kilométeres szakasza látogatható, ez is számtalan leágazással rendelkezik, majd hatalmas teremmé öblösödnek ki a leágazások.

A barlang víznyelők segítségével pótolja a vizet, látványos cseppköveinek kialakulása mintegy 230 millió évvel ezelőttre tehető.

A turisták kiépített útvonalon vehetnek részt egy kb. egy órás barlangi sétán. Betonjárdák, hidak és lépcsők, valamint elektromos világítás segíti a közlekedést. A cseppkövek természetesen védettek, tilos bármilyen sérelem okozása bennük. A történelem során nem volt ez mindig így, a főurak előszeretettel tördelték és fűrészeltették ki a cseppköveket, hogy az birtokuk, lakásuk pompáját emelje.

A bejárat fehér falát számos emléktábla díszíti.

A cseppkövek fantázianeveket kaptak különleges alakjukról vagy éppen történelmi alakokról nevezték e őket, hasonlóan a termekhez és a leágazásokhoz. A Fekete – teremben található egy 13 méter átmérővel rendelkező Óriáscseppkő, valamint itt látható például a Fülesbagoly vagy a Szénaboglya is. Az ásatások bizonyítják, hogy többek közt ezt a termet is szívesen választották az ősidőkben lakhelyül.

A barlang egyes részei kizárólag képzett barlangászok számára bejárhatók.

Érdemes figyelni arra, hogy egy tavaszi vagy nyári napon is melegebb ruhát célszerű magunkkal vinni az egy órás barlangtúrára.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Leave a Reply