Babajelbeszéd

Egy kisbaba születése csodálatos dolog, mégis vannak olyan napok, mikor sok anyuka érzi úgy hogy a feladat meghaladja erejét. Főleg első gyermek esetében, a korábban idillinek elképzelt első hónapok komoly próbatételt jelentenek az anyának és az egész családnak egyaránt. Bár a természet ad 9 hónapot a lelki felkészülésre, mégis hirtelen szakad az újdonsült anyuka nyakába a korábbi életmód drasztikus megváltozása, a bezártság érzése, a folytonos szorongás a néha elviselhetetlen felelősség miatt. A legnagyobb nehézséget a baba jelzéseinek meg nem értése okozza. És hiába tűnik nyilvánvalónak az az elvárás, hogy az anyának értenie kell a csecsemő sírásának árnyalataiból, ez mégsem ilyen egyértelmű. Sok család életét keseríti meg a csecsemő

állandó sírása, nyűgösködése, ami ördögi kör effektussal bonyolítja a helyzetet, hiszen ha a gyerek nyűgös az anya is folyton feszült, ez pedig újra visszahathat a gyermekre.

A problémát az Amerikában már 25 éve működő módszer, a babajelbeszéd oldhatja meg. Szerencsére már Magyarországon is megismerhetik az érdeklődő szülők a babajelelés technikáját. A beszédre még nem képes babák, kezeik tudatos mozgatásával ki-tudják fejezni szükségleteiket, gondolataikat és így megindul a kétirányú kommunikáció a szülő és a gyermek között. A baba könnyedén megtanulhat 10-20 vagy 100 jelet is, de a legfontosabb közlésekhez két tucat jel alkalmazása is elegendő lehet. A tanítást 6-9 hónapos korban célszerű elkezdeni.

A módszer, mely mögött rengeteg tudományos kutatás áll nagy mértékben hozzájárul ahhoz hogy a baba és a szülők is sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak legyenek. Ezenkívül erősíti a szülő- gyermek köteléket, növeli a baba önbizalmát, segíti az asszociációt. Hosszútávú előnyként említik, hogy a korábban jeleket használt gyermekek IQ szintje magasabb lehet, jobban érdeklődnek a könyvek iránt, illetve a figyelemzavar, hiperaktivitás és olvasási nehézségek előfordulása is kevesebb eséllyel lép fel. Egy csodálatos világ tárul fel a jelelést alkalmazó anyák előtt, mert mi lehet annál meghatóbb, mikor a baba szoptatás után jelzi édesanyjának hogy finom volt…!

Az ellentábor, vagyis a kétkedők leginkább attól tartanak hogy a módszer késleltetheti, vagy akár gátolhatja a beszédfejlődést.

Nos a kutatások cáfolják az aggodalmakat. Állítják hogy épp az ellenkezője várható, tehát a babajelnyelv egy korai nyelvi fejlesztés, amely segítségével korábban megindul a beszédfejlődés.

Sokakban felmerül a kérdés, vajon meddig fog jelelni a gyermek. Előfordul, hogy az a kisgyermek amelyik hamar elkezd beszélni, a jelelést is hamar abbahagyja, hiszen már nincs rá szüksége. Ez esetben ha a baba már nem igényli, nem helyes tovább erőltetni a jelbeszédet. Másoknál viszont megmaradhat esetleg óvodáskorban is, vagy csak a játék kedvéért, vagy csupán akkor ha a környezet félreérti a még nem egyértelmű közlést.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás