Szoptatás

A szoptatás nehézségei általában azért következnek be, mert a védőnő vagy az anya nem veszi figyelembe a csecsemő igényeit. Manapság az az elv él, hogy a baba minél előbb kezdjen el szopni, mert ezzel bensőségesebb viszony alakul ki a baba és a mama között. Másrészt az anyatej csak számára készült, tökéletes számára fejlődés szempontjából. Fél éves koráig nem szabadna mást kapnia anyatejen kívül. De sok anyuka fél attól, hogy nem elég az anyatej, így hamarabb elkezdi a hozzátáplálást. Ráadásul azzal riogatják szegény anyukákat, hogy a gyermek el lesz kényeztetve, ha fél éves koráig csak anyatejet kap.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint:

  • a gyermek fél éves koráig csak anyatejet kapjon
  • fél éves kor után az otthon készített, biztonságos élelmiszerekkel egészítsük ki a táplálást
  • a szoptatás a gyermek 2 éves koráig, vagy tovább tartson

Ha fél éves kora előtt mást is adunk a gyereknek az anyatejen kívül (akár vizet vagy teát), azzal azt érjük el, hogy kevesebb anyatejet fog szopizni, mivel a gyomra nagyrészt telítődik mással.
Az anyatej tartalmaz vasat, D-vitamint, ásványi anyagokat, vitaminokat és nyomelemeket. Az első hónapokban természetes, ha a baba tíz-tizenkét alkalommal mellre kerül. A gyakori szoptatás a megfelelő tejtermelés alapja. A kisbaba számára a szoptatás egy belsőséges, létfontosságú kapcsolat. Az anyatej 1 éves kor után is fontos, szerepet játszik a betegségek kivédésében vagy leküzdésében.
Nem mindig a baba igényeire kell figyelni, például a koraszülött gyerekeket rendszerint fel kell ébreszteni, hogy szopizzon. Vagy ha óránként szopizik, akkor túl sok laktózt kap a szervezete (a szoptatás első perceiben jelenik meg) és emiatt hasmenés fordulhat elő.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyerek fegyelmezése

Egyéves kor alatt ritkán szorul a kisgyerek fegyelmezésre. Az ilyen korú kisbabának még nem lehet …

Leave a Reply