Kezdőlap / Egészség és fitness / Női problémák / Az a bizonyos candida…

Az a bizonyos candida…

A hüvelygomba, avagy latinul vulvovaginalis candidiasis legfőbb tünetei a következők:

  • hirtelen fellépő, erős viszketés a hüvely tájékán,
  • sűrű, fehér, szagtalan, küllemében a tejhez hasonló hüvelyváladék,
  • kellemetlen érzés a hüvelyben, szeméremtesti égés, közösülési fájdalom és nehézség, vizelési panaszok.

Több elmélet létezik arra nézve, mi okozhatja a gombafertőzés kiújulását:

Hormonháztartás-változás: a probléma gyakrabban jelentkezhet terhesség alatt, fogamzásgátló szerek szedése, vagy a menstruációt közvetlenül megelőző napokon.
Legyengült immunrendszer, vagy allergia.

Az egyik leggyakoribb fertőzéstípust a sarjadzógombák okozzák. A betegség érinti a hüvelyt és a külső nemi szerveket, emiatt orvosi nyelven vulvovaginalis candidosisnak (VVC) nevezik. A fertőzés hátterében leggyakrabban a Candida albicans, egy kisebb hányadban pedig az ún. non-albicans Candida törzsek állnak.

Ezek a gombafajok tehát a hüvelyben is előfordulnak, mint az élettani flóra tagjai. Ilyenkor panaszok nincsenek, a klinikai vizsgálat során a nemi szervek alsó szakaszán gyulladásos jelek nem észlelhetők, viszont laboratóriumi vizsgálattal a gomba alacsony csíraszámban kimutatható. Fertőzés az ilyen esetekben nem alakul ki a szervezet védekező mechanizmusainak köszönhetően. A sarjadzógombák a normális bélflóra tagjai, a táplálkozással jutnak a szervezetbe. A szeméremtestre, a gátra és a hüvelybe elsősorban a végbél felől történő szennyezéssel kerülnek. Amennyiben a sarjadzógombák jelenlétéhez gyulladásos tünetek társulnak, fertőzésről (VVC) beszélünk. A tünetekkel járó fertőzést mai ismereteink szerint minden esetben a sarjadzógombák tünetmentes jelenléte előzi meg. A kialakult klinikai tünetek változatos képet mutatnak. Feltételezhető, hogy a gombák által termelt enzimek, a hámsejtek hártyáját károsítva jutnak a mélyebben fekvő sejtekhez. A gombák behatolására és elszaporodására a hüvelyhám gyulladásos reakcióval válaszol, melyet vérbőség és a sejtek fokozott leválása kísér.

A betegség kezeléséhez általában gyógyszeres segítség szükséges, az antibakteriális mosakodószerek nem alkalmasak a fertőzés legyőzéséhez. Vitatott kérdés, hogy szükséges -e a partner kezelése is. Egyes vélemények szerint így nem lehetséges a fertőzés, mások szerint igen. A biztonság kedvéért javasolt a partnereket együtt kezelni.

helyi kezelés – gombaellenes hatóanyagú hüvelykúppal, esetleg kiegészítve a környékére alkalmazott gombaellenes krémmel vagy kenőccsel

szisztémás (belső alkalmazású, orális) kezelés – gombaellenes hatóanyagú tabletta vagy kapszula formájában. Ez különösen fontos visszatérő fertőzés esetén. Célszerű lehet rövidebb szünet után, még ha panaszmentes is az időszak, újabb gyógyszeres kúrát tartani, így megelőzhető a fertőzés újbóli kialakulása. ( Természetesen ez a kezelésmód sokkal hatékonyabb, mint az előző).

Érdekességek:

A gomba sokaknak bent van a szervezetében, és esetleg egy antibiotikus kezelés( gyógyszert szedsz) is kihozhatja. Vagy uszodahasználat, illetve a partnered mástól kapta el. Akiknek gyengébb az immunrendszerük, azoknak akár havonta is előfordulhat, vagy el sem múlik.

A hüvelyfertőzések leggyakoribb okai :

  • Baktérium okozta fertőzések
  • Trichomonas fertőzés (egysejtű okozta betegség)
  • Candida fertőzés (candidiasis)-gombás fertőzés
  • Genitalis szemölcs (condyloma acuminatum) papilloma vírustól (HPV)

A hüvelyfertőzés tünetei: Viszketés érzése a hüvelyben (vagina) vagy a külső nemi szerven (vulva), a hüvelyfolyás fokozódása, színének és sűrűségének megváltozása, hüvelyfolyás tiszta szürke vagy sárgászöld váladékkal, halszagú vagy kellemetlen illattal, vizelési fájdalom, fájdalom közösülés során.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hüvelygomba-gombás fertőzés

A hüvelyi gombás fertőzés egy gyakori, zavaró, kellemetlen fertőzési forma a nők körében. Biztonságosan és …

Hozzászólás