Kezdőlap / Vitaminok / Az A-vitamin és a túladagolás kockázata

Az A-vitamin és a túladagolás kockázata

Az A-vitamin nemcsak abban segít, hogy lássunk a sötétben. Segíti a fehér vérsejtek előállítását s működését, részt vesz a csontképzésben, szabályozza a sejtek növekedését és osztódását. Ez utóbbi miatt sok kutató kereste az összefüggést az A-vitamin és a rák között, vizsgálva, hogy béta-karotin (elővitamin, ami A-vitaminná az emésztőrendszerben alakul át) vagy kész A-vitamin (retinol) szedésével csökkenthető-e a rák kockázata. Számos vizsgálat alapján sem sikerült ezt igazolni.
Ismert az A-vitamin hiánya, de könnyen túl is lehet adagolni, ha étrend-kiegészítő formájában szedjük. 3000 mikrogramm A-vitamin bevitele – ami az ajánlottnak háromszorosa – még biztonságos. Ebben a mennyiségben azonban már növelheti például a csípőtörés és a születési rendellenességek kockázatát. A túl sok A-vitamin csökkentheti a D-vitamin hatékonyságát.
Az A-vitaminnal szemben annak elővitaminja, a béta-karotin nagyobb mennyiségben is veszélytelen. A szervezet a béta-karotinból annyi A-vitamint állít elő, amennyire szüksége van, nem kell tartanunk a túladagolásától. Ezért ha multivitamint szedünk, célszerű olyat választan, amely nagyobb mennyiségben inkább béta-karotint tartalmaz. Azok, akik dohányoznak, jobb, ha az egyszerű béta-karotin étrend-kiegészítőt is mértékkel szedik, mert nagy mennyiségben növelheti a tüdőrák kockázatát.

Mennyi A-vitaminra van szükségünk?
A-vitaminból (retinolból) férfiak számára napi 900 mikrogramm, nők számára 700 mikrogramm az ajánlott bevitel. A maximálisan megengedett mennyiség 3000 mikrogramm, de ennyi már csökkentheti a D-vitamin hatékonyságát.
Természetes formájában béta-karotinként számos zöldségben és gyümölcsben megtalálható. Hozzáadott A-vitamint tartalmaznak bizonyos gabonapelyhek, müzlik, tejtermékek vagy gyümölcslevek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

C-vitamin

A C-vitamin, vagy más néven aszkorbinsav nagyon fontos szerepet játszik a sejtek felépítésének folyamatában. Részt …

Hozzászólás