Kezdőlap / Vitaminok / A,-C,-D vitaminok

A,-C,-D vitaminok

Van néhány olyan anyag, amelyek az emberi szervezet számára fontosak, de nem tudjuk előállítani. Ezek közé tartoznak a különböző vitaminok, így szükséges, hogy rendszeresen fogyasszunk olyan élelmiszereket, amelyekkel pótoljuk hiányukat. Természetesen ha ennek bevitele nem elegendő, vitaminkészítményeket kell alkalmaznunk. Vizsgáljunk meg három fontos vitamint, hogy mennyi belőlük a napi szükségletünk, milyen élelmiszerekben találhatóak, és milyen tünetekkel járhat a hiányuk, ill. a túladagolásuk.
A/axerophtol/: Napi szükséglet 0,8-1 mg, legtöbbet a vaj, a tojássárgája, sárgarépa, sütőtök, tengeri hal mája tartalmazza. Hiányára száraz, berepedezett bőr, farkasvakság, csökkent nemi működés utalhat. Mivel zsíroldékony, ezért vigyázni kell a túladagolásra, ennek következménye lehet a hajhullás, bőrgyulladás, fáradtság, májmegnagyobbodás.
C vitamin: min. 70-75 mg szükséges belőle naponta, leginkább gyümölcsökben, zöldpaprikában, csipkebogyóban található. Hiányában felléphet skorbut, fertőzésre való hajlam, lassú sebgyógyulás, fogínyvérzés. Bár ez vízben oldódik, azért ügyeljünk arra, hogy ne mértéktelenül fogyasszuk a C vitamin tablettákat, különösen az erre érzékeny emberekben kiválthat vesekövet, gyomorfekélyt, hasmenést.
D vitamin: 0,005-0,01 mg a napi ideális adagja. Tej, vaj, tojássárgája, élesztő, tengeri hal fogyasztása magas D vitamin tartalmuk miatt is ajánlott. Hiánytünetei: gyerekeknél angolkór,csontfejlődési zavar, felnőtteknél csontlágyulás. Túladagolás tünetei: mészlerakódás a vesékben és erekben, hányás, hasmenés.

Ezt mindenképpen olvasd el!

C-vitamin

A C-vitamin, vagy más néven aszkorbinsav nagyon fontos szerepet játszik a sejtek felépítésének folyamatában. Részt …

Hozzászólás