Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az allergia szempontjából veszélyeztetett kisbabák

Az allergia szempontjából veszélyeztetett kisbabák

Az anyatejjel történő kizárólagos táplálás döntően hozzájárul a kisbabák és kisgyerekek esetében az allergia megelőzéséhez. Az anya¬tej fajtaidegen fehérjéktől mentes, elősegíti a bélnyálkahártya kifejlődését és ezáltal megnehezíti az idegen anyagok behatolását. Az anyatejben található alkotórészek hatékonyan megvédik kisbabáját a fertőzésektől és ily módon erősítik egészségét.
Megelőző intézkedések:
Ha családjában előfordult már allergia, hatékony megelőzés, ha a lakásban kerüli az olyan porfogókat mint a szőnyegek, függönyök, a szobapenészt eltávolítja, minden lakóhelyiségben szigorú dohányzási tilalmat rendel el, nem tart állatot és mellőzi a tollpárnát. Ezek az intézkedések és a körültekintő táplálkozás megakadályozhatják, elhalaszthatják az allergia kitörését, vagy legalább így elérhető, hogy enyhébb formában jelentkezzék. A körülbelül hat hónapig tartó kizárólagos, minden hozzátáplálás nélküli szoptatással elkerülhető a túl korai fajtaidegen fehérje-bevitel. Csak akkor adjon kisbabájának kiegészítést, ha hajlandóságot mutat erre. A pépes ételeket lépésről lépésre vezesse be! Ez azt jelenti, hogy egyszerre mindig csak egy új élelmiszerrel próbálkozzunk, azt viszont adjuk legalább egy héten keresztül, mielőtt új táplálékot kínálnánk. A kiegészítés mellett szoptasson tovább nyugodtan, az egyéb ételeket pedig szopás után kínálja.
Ha az édesanya maga is allergiás, mondjon le az olyan táplálékokról, melyek nála kiváltják az allergiás tüneteket. Közben ügyeljen arra, hogy tápanyagszükségletét más ételek fedezzék. Lehetőleg kerülje az olyan ételeket is, amelyekre a gyerek apja allergiás.
A kezdődő allergia tipikus jelei lehetnek:
kiütés, asztma, kólika, lassú súlygyarapodás, felálló haj, száraz bőr, állandó nyugtalanság és gyakori sírás, hasmenés, vissza¬térő és elhúzódó felső légúti hurutok, krupp, véres széklet.
Ha kisbabáján a fenti tünetek egyikét vagy azok közül többet is megfigyel, megpróbálhat saját táplálkozásából egy-két gyanús élelmiszert kihagyni. Válasszon ki közülük egyet, és két-három hétre húzza ki az étlapjáról. Közben ügyeljen a szükséges tápanyagbevitelre. Legkésőbb egy hét elteltével érezhető javulásnak kellene bekövetkeznie. Ebben az esetben talán tartania kéne ezt a diétát hosszabb ideig.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás