Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Anyatej a koraszülött számára

Anyatej a koraszülött számára

A kolosztrum koraszülöttek esetén még több ellenanyagot tartalmaz, mint az időre született kisbabáknál. Az anyatej összetevői, különösen az esszenciális zsírsavak elősegítik a szem és az agy fejlődését és védenek a fertőzések ellen, melyek a koraszülötteket fokozottan veszélyeztetik.
Fejjen már a legelejétől kezdve úgy; hogy tejtöbbletet érjen el. Később javulhat kisbabája súlygyarapodása, ha az elején fejt tejet és a fejés végén nyert zsírdús hátsó tejet külön üvegekben gyűjti. Másrészt hagyhatja a tejet a hűtőben felfölösödni, ezt leszedve kisbabájával így a zsírdús részt etetheti meg. Mindkettő csak akkor lehetséges, ha a szükségesnél több anyatejet fej. Kérjen tanácsot tapasztalt szakemberről ezzel a kapcsolatban. A koraszülöttnek éretlensége miatt bizonyos szakaszokban esetleg szüksége van kiegészítő foszforra és kálciumra, lehet, hogy fehérjére is.
Az egészen kicsi koraszülötteket eleinte többnyire szondával táplálják, ami úgy is történhet, hogy a baba az Ön testén fekszik. Ha kisbabáját már nem lélegeztetik, fektesse szondázás közben mellére akkor is, ha még nem szopik. Így megtanulja összekötni a jóllakottság érzését az anyamell közelségével. Ha a kengurumódszert alkalmazzák, tartsa kisbabáját újra meg újra oly módon, hogy feje az anyamell közelében legyen. Szép lassan meg fogja ismerni a mellbimbót és valamikor elkezdi nyalogatni is. A kisbaba szájának első élménye az anya melle legyen. Később engedje, hogy kisbaba az üres mellét szopja (fejés után). Következő lépésként szopás közben lehet őt a szondával táplálni és az első cseppeket közvetlenül a mellből kapja. Szép lassan megtanul kisbabája a mellből szopni. A legjobb, ha a hozzátáplálás szoptatás közben történik egészen vékony szonda és/vagy Szoptanit készülék segítségével. Ha ez nem lehetséges, a tapasztalat azt mutatja, hogy a koraszülöttek a cumisüvegből történő hozzátáplálásnál kevésbé érzékenyek a cumi-mellbimbó zavarra, mint az időre született babák.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyerek fegyelmezése

Egyéves kor alatt ritkán szorul a kisgyerek fegyelmezésre. Az ilyen korú kisbabának még nem lehet …

Leave a Reply