Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Anya vagy újszülött betegségei

Anya vagy újszülött betegségei

A kisbaba súlyos betegségei:
Kisbabája súlyos betegsége az első napok után vagy jóval később is kiderülhet. Szinte minden betegségnél nagy segítség az anyatej a gyermek számára. Ha kisbabája a betegség miatt annyira legyengült, hogy nem képes szopni sem, adhat neki lefejt tejet szondán át, míg újra nem tud a melléből szopni. Sok akut és krónikus betegségre jó hatással van az anyatejes táplálás.
Csak egyetlen egy, nagyon ritka anyagcsere-betegség ismert, a galaktozémia, mely esetben gyermekének egyáltalán nem szabad anyatejet kapnia. Más anyagcsere-betegség esetén, mint például a phenylketonuria, gyermekét legalább részben szoptathatja.
Ha már előre örült a szoptatásnak, bizonyára fájdalmas lemondania róla, de pont a szoptatás utáni vágy fogja megmutatni Önnek az utat, hogyan adhat a szoptatástól függetlenül közelséget gyermekének és hogyan kötődhet hozzá.
Az édesanya súlyos betegségei:
Az édesanyának is lehetnek krónikus betegségei vagy súlyosan meg-betegedhet a szoptatás alatt. Sokszor a nehezebb körülmények ellenére is lehet szoptatni. Néha tekintettel a beteg édesanyára az elválasztást javasolják, anélkül, hogy közelebbi információkat szereznének a betegség szoptatásra gyakorolt hatásáról. Tájékozódjék több forrásból és alaposan, mielőtt dönt! Csak kevés anyai betegség esetén nem javasolt az anyatejes táplálás: a nagyon ritka HTLV-i vírusfertőzés, hyperlipoproteinémia nevű zsíranyagcsere- és olyan rákos megbetegedés esetén, melyet kemoterápiával kezelnek. Néhány betegség esetén rövid időre meg kell szakítani a szoptatást, ilyenkor fejni szükséges. Vannak betegségek, amikor szüksége van speciális támogatásra, különösen az egyéb feladatok alóli mentesítésre. Ha sok mindenről le kell mondania, éppen az az élmény okoz örömet, hogy kisbabáját a mellén táplálhatja.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit válaszoljunk, ha folyton kérdez a gyerek?

Ahogy közeledik a harmadik születésnapja felé, a kisgyerek egyre többet kérdez. Kétségtelenül fárasztó az állandó …

Leave a Reply