Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Hasadékkal született kisbabák

Hasadékkal született kisbabák

Ha kisbabája ajak-, fogíny- és/vagy szájpadhasadékkal született, természetesen felzaklatja a hír. A hasadék látványához lassanként fog hozzászokni. Összpontosítson kisbabája érzelmi szükségleteire és ne a kinézetére.
A táplálás módjától függetlenül szüksége van a kisbabának és édesanyjának olyan időszakra, amikor az első kötődés kialakulhat a szülés után. Engedje, hogy kisbabája megkeresse a mellét vagy próbálja meg mellre tenni. Így létrejön az első meghatározó élmény az anyamellel kapcsolatban, és együtt tehetik meg az első lépéseket a kötődés kialakulása felé.
A hasadékkal született kisbaba, akin egyébként semmi feltűnő nem található, egészséges gyerek, és nincs rá semmi szükség, hogy másik osztályra vigyék át. Ha mégis át akarják helyezni, kérdezzen rá az okokra és igyekezzen együtt maradni vele, ha csak egy mód van rá.
Különböző hasadékfajták:
Különböző hasadékok léteznek. Az ajakhasadék léte önmagában a legtöbb esetben lehetővé teszi a szoptatást, éppúgy, mint egy olyan kisbabánál, aki nem született ilyen problémával. A szájpadhasadék – ajakhasadékkal együtt vagy anélkül, láthatóan vagy a nyálkahártya takarásában – lényegesen nagyobb problémát jelent a szoptatás szem-pontjából. A kisbaba nem képes vákuumot képezni, ami pedig szükséges ahhoz, hogy az anyamellet a szájában tartsa.
A hasadékkal született kisbaba kezelése szakcsoport feladata, melyhez a sebészen kívül még különféle szakemberek is tartoznak. Különböző álláspontokat ismerünk a műtétek számával, időpontjával és menetével kapcsolatban, s ezek különféle módon hatnak a családokra és a szoptatásra. Tájékozódjék alaposan, hiszen nagyon fontos, hogy bizalommal forduljon a gyermekét kezelő csoporthoz.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás