Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az alvásról és a hordozásról

Az alvásról és a hordozásról

Alvás:
A baba kiságyába szükség lesz három-négy váltás lepedőre, textilpelenkára a feje alá, és egy puha, mosható takaróra. A paplan és a párna ideje később, egyéves kor után jön el, akkor mikor a kisgyerek már könnyedén ki tud mászni a takaró alól, ha a fejére csúszik. Addig a jobb megoldás a hálózsák, és a könnyű, kicsi takaró.
A legtöbb csecsemő álmában előre kúszik. Hogy miért, arra egyszerű a válasz, hogy kúszni még az újszülött is tud. Igaz, ez még nem tudatos, hanem reflexes mozgás. Ha a talpacskáihoz ér valami, ellöki magát. hason fekve a sok apró kis kapálózás eredményeként egyszer csak a kiságy sarkába préselődve találunk rá. Ennél meglepőbb, hogy sok kisbaba hanyatt fekve is végre tudja hajtani ezt a mutatványt.
A szoptatott kisbabák általában gyakrabban ébrednek fel éjszaka, és tovább is marad meg ez a szokásuk, bár kivételek léteznek. A különbséget az oka, hogy sok szoptatott baba együtt alszik a szüleivel, és a szoros testi közelség ébresztő hatású a kicsi számára. Ez azonban fejlődése, egészsége szempontjából kimondottan előnyös, az anyatej mennyiség növelésében és szinten tartásában pedig kulcsszerepe van. Kár, hogy az előnyei mellett olyan fárasztó a szülőknek.
A legtöbb szülő ilyenkor cseleket vet be, és megpróbál tejpépet adni vacsorára. Ha éhségében ébredne fel rendszeresen éjszaka a csecsemő akkor talán igaz lenne, hogy tejpép adásakor nem ébred fel. Ám a gyakori éjszakai ébredés oka igen ritkán az éhség vagy a szomjúság. Ezért a tejpép szinte sosem hozza meg az áhított eredményt.

A szoba hőmérséklete is igen fontos egy csecsemő baba számára. Az ideális hőmérséklet 18-20°C között van. Ha a baba náthás vagy köhög, különösen, ha asztmatikus a köhögése, még ennél is hidegebb szobában alszik a legjobban. Ha két-három réteg hálóruhát adunk rá, nem fog fázni. A hűvös, párás levegő enyhíti leghatásosabban a nehézlégzést, csökkenti a nyálkahártyák duzzadtságát.
A legtöbb csecsemő számára nem a helyi adottságok jelentik az állandóságot, hanem az édesanya, édesapa személye. Ennek ellenére célszerű figyelembe venni a kicsi egyéb igényeit, napi ritmusát is. Két-három hónapos kor után már fontosak az elalvás körülményei, és az időpont tekintetében is a babához érdemes igazodni.

Hordozás:
A kisbabák nagyon szeretnek kézben lenni, méghozzá azért, mert társas lények! Legközelebbi rokonaik, a főemlősök hónapokig hordozzák a testükön kicsinyeiket, mielőtt letennék őket. A gyámoltalan embercsecsemő számára létfontosságú a szülei közelsége, így érzi magát biztonságban.
A legtöbb szülő szereti magához közel tudni gyermekét, és hordozókendőt választanak erre a célra, ám ekkor sokakban felmerül a kérdés, nem ferdül e el a gerince a babának. A jól megkötött kendőt arról ismerhetjük fel, hogy a babát akkor is szilárdan és elmozdulás nélkül tartja, ha lehajolunk benne. Ebben az esetben a baba olyan pozícióban van, amely tökéletesen kényelmes és egészséges számára, a gerince károsodásától tehát nem kell tartani. Tévhit, hogy a babának tökéletesen vízszintes, kemény felületen kell feküdnie egész nap.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply