Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az anya-gyerek kapcsolat

Az anya-gyerek kapcsolat

Mikor az anyák első gyermeküket várják tele vannak félelemmel, hogy teljes mértékben megtudnak e felelni az anyasággal együtt járó feladatoknak. Miután gyermekük megszületik e félelem tova tűn és az anyai ösztönök megmutatják a legjobb utat mely a gyermek nevelés rögös de mégis oly csodálatos útján végig vezet. Nem csak maga az anyai ösztönök azok melyek segíthetnek támogatóan a gyermek nevelésben hanem erre megvannak a megfelelő szakirodalmak is. Nem utolsó sorban olyan körülmények biztosítása szükségeltetik melyek révén a gyermek szerető családba és békés körülmények között nőhet fel.
Anyák már a szülés előtt összhangban vannak a még meg nem született gyermekeikkel. Olyan dolgokat fogyasztanak amely a gyermek számára is jó, nem néznek olyat a tévében amely révén ez rossz hatással lehet az idegrendszerükre s ezáltal a gyermekre is rossz hatást gyakorolhat. A szülést követően az baba mama lelki kapcsolat nem szűnik meg, fontos, hogy főleg az első időkben ilyet mint a fürdés, pelenkázás főképp az anyai végezze el.
Ma már meg vannak arra a lehetőségek, hogy a szülést követően azon anyák akik ennek szükségességét érzik részt vehessenek különböző tornákon amelyek révén vissza nyerhetik eredeti alakjukat. Ilyen a baba mama jóga, ez olyan gyakorlatokat biztosít az anya és a gyermek számára amellyel még mélyebb és bensőségesebb kapcsolat alakul ki kettejük között. Ma olyan világban élünk melyben egyre kevesebb időt tudunk szánni szeretteinkre ezért a baba mama jóga egy kiváló lehetőséget tud biztosítani az anya és az újszülött számára, hogy közös tapasztalat szerzéssel szorosabb köteléket tudjanak kialakítani egymás közt. A baba számára mentális és fizikai fejlődést is tudnak biztosítani ezek a gyakorlatok továbbá a játék szempontjából is nagyon jó lehetőség, mellyel örömteli perceket tudnak okozni egymásnak. Ilyen a baba torna is, itt az anyukákkal együtt végeznek torna gyakorlatokat a babák, ez a gyermek testtartását pozitív irányba befolyásolja, valamint a baba anyuka közti kapcsolatot is jó irányba mozdítja el. Jókedvűvé teszi mint a mamát mint pedig a babát és ezáltal a későbbiek során amikor a gyermek már közösségben él nem lesz gond a beilleszkedéssel és a többi óvodás vagy iskolás társsal való kapcsolat teremtéssel.
Ez az erős érzelmi kötődés a baba részéről édesanyja felé az évek előre halad tával szépen lassan csökken, persze ez az érzelmi kötődés normális helyzetben soha meg nem szűnik viszont már később nem lesz olyan mély mint amilyen kialakult a születés előtti időszakban. Ha a mama jó példát mutat és helyesen cselekszik érzelmi téren akkor a babánál olyan szintű biztonságérzet alakul ki amire a legnagyobb szüksége van a nyugodt és boldog gyermeki korban. A mamának felelősséget kell vállalnia gyermekével szemben, és soha nem éreztetheti gyermekével, hogy milyen jó élete is volt akkor amikor ő még nem jött e világra. A mamának úgy kell gondolnia a babára, hogy megláthassa a baba szellemiségét és e szerint is foglalkozzon vele, így a mentális képességek is előtérbe tudnak kerülni a babánál. Ezáltal a elméje könnyebben fog fejlődni, és a későbbiek folyamán tudatos gondolkodássá formálódik át. Az anyának ezeket a dolgokat tudatosítania kell magában és akkor a gyermek nevelés már a problémás dolgok megjelenése során sem jelent nehézséget.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tanítsuk meg gyermekünket helyesen beszélni?

Amikor a kisgyerek kezdi felfogni a nyelvtan bonyolultabb formáit is, ismételjük el azt, amit mondott, …

Leave a Reply