Evés-ivás

A cumisüvegre nincs minden kisbabának szüksége, tápszeres babáknak igen, szoptatottaknak csak akkor, ha rendszeresen más fogja etetni a kicsit. Ha alkalmanként lesz távol az édesanya, kihajló peremű pohárból is meg lehet itatni a csecsemőt. A cumisüveg tej tárolására is jó, mivel hőálló, kifőzhető, jól záródik, akár a fagyasztást is bírja. Erre a célra kicsi, legfeljebb 100mililiteres cumisüveget érdemes beszerezni, vagy kimondottan tej tárolására szolgáló tartályokat.

A csecsemőknek nem kell külön főzni, a családnak készülő ételből, például a zöldséglevesből emeljük ki számára az éppen megfelelő falatokat, például krumplidarabkákat, répát, zöldbabot, csirkehúst, és pépesítsük kis anyatej, vagy főzővíz hozzáadása után. A családnak készülő ételt eleinte csak ezután sózzuk és fűszerezzük.

A tápszeres gyerekeknél a tápszer készítéséhez a vizet körülbelül fél éves korukig kell főzni, utána már felesleges, ha vezetékes vízről van szó. A babavíz forralás nélkül is felhasználható.
Az első hetekben a tápszeres babáknál még éjszaka is szükséges az etetés, mivel nagyon kicsi a gyomruk, és nem tudnak sokat enni. Bár ez leginkább tápszerfüggő is, mivel amelyekben savófehérje van főként, azok könnyebben emészthetőek, és így valószínűleg hamar megéhezik a kicsi. Ha úgy tűnik, hogy napközben eleget eszik, próbáljuk éjszaka összebújással, simogatással megnyugtatni, hátha csak erre van szüksége, nem a cumisüvegre.
Visszabukás:
Szoptatott babának akkor nincs szüksége AR (antireflux) tápszerre, ha történetesen reflux betegség alakult ki nála. A bukás azonban az esetek túlnyomó többségében teljesen ártalmatlan jelenség. Tápszeres csecsemőknek is csak szakorvosi tanácsra adjunk speciális tápszert, melynek lényege, hogy sűrűbb, mint a közönséges tápszer.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply