Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Az anyajegy, barát vagy ellenség?

Az anyajegy, barát vagy ellenség?

Mindenkinek van legalább néhány anyajegye. Tízből kilenc személynek van. Az, az egy ember nem ezt a cikket olvassa.

Az anyajegy (latinul noevus) a bőrön már születéskor meglévő vagy csak később kifejlődő jóindulatú elváltozások, melyek színükben, szerkezetükben, felszínükben az azt övező bőrtől eltérnek.
Pontosan nem ismerjük, hogy az anyajegyek hogyan és miért alakulnak ki. Kifejlődésükben legfőképp a bőrt ért UV sugárzás mennyiségének van szerepe. Minél több UV sugárzás éri a bőrt, annál gyakoribb az anyajegyek megjelenése.

Anyajegyek kétféleképpen alakulhatnak ki. Egyik alternatíva az, hogy ezek a pigmentsejtek bizonyos helyeken, rendellenes módon csoportokat alkotnak, létrehozva egy barna kis pöttyöt.
A másik lehetőség, amikor UV károsodás következtében (például a szoláriumban), a normál festékanyagot-termelő sejtek elkezdenek szaporodni, létrehozva az anyajegyként ismert elváltozásokat.
Az anyajegyek különböző méretűek, laposak vagy kiugróak, sima felszínűek vagy szőrösek is lehetnek. Színük elsősorban sötétbarna vagy fekete, de vannak ettől eltérőek.

Az anyajegyeknek több típusuk is előfordulhat. Vannak veleszületettek (congenitalis naevus) azokat az anyajegyeket nevezzük veleszületettnek, amelyek az első életévünkben alakul ki. A 2 cm-nél nagyobbakat sebészi eltávolítása megelőző céllal indokolt.
A másik csoportja a szerzett anyajegyek. Ezek általában kisebb méretűek, szabályos alakúak.
Megtalálhatóak még az úgynevezett Atípusos anyajegyek, melyeknek szélük szabálytalan, színük változatos, a bőrtől való elhatárolódásuk nem éles. Ezeket nagyon fontos rendszeresen átnézni, ellenőrizni.

Figyelmeztető jelek lehetnek az anyajegyek rosszindulatú elváltozásaira, az aszimmetrikussá vált alak, kiemelkedővé válik, megvastagodik.
Megváltozhat a színe, sötétebb vagy világosabb árnyalata lesz.

Mindemellett érdemes oda figyelni, ha viszketni, vérezni, váladékozni kezd, kisebesedik vagy ha csomó üti fel a fejét benne.
Akinek van anyajegye mindenképpen menjen el szűrésre. Ilyenkor bőrgyógyász döntheti el a teendőket. A rosszindulatú melanóma veszélye miatt oda kell figyelni az anyajegyekre, bár többnyire teljesen ártalmatlanok.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

Leave a Reply