Álmatlanság

Az alvási elégtelenség a leggyakoribb orvosi panaszok egyike.
Az előfordulása olyan gyakori, hogy az orvosokat komoly kihívás elé állítja. Kutatások szerint a felnőtt lakosság 20-30%-a küzd átmeneti, 10%-a pedig hosszabb ideig tartó alvási nehézségekkel.

Bármi is váltja ki az álmatlanságot, nem szabad egyből az altatókhoz nyúlni csak ha azt az orvosunk tanácsolja.
Kiváltói sok minden lehet. Lehet fokozott magánéleti, vagy munkahelyi stressz, késő esti étkezés vagy serkentő hatású italok túlzott fogyasztása is. Mindezek mellett ott vannak a tipikus zavaró tényezők: kedvezőtlen zaj-, és fényviszonyok, túl meleg, vagy túl hideg, vagy levegőtlen hálószoba, esetleg kényelmetlen fekhely.

Az insomnia által kiváltott tényezők jelentősen befolyásolják egyes betegségek megjelenését, így például elősegíti: légzőszervi-, vese-, szív és érrendszeri-, emésztőrendszeri-, pszichés megbetegedések kialakulását.
Napi 7 órás alvás az ideális egy felnőtt embernek, de ez egyénektől eltérő.

Az álmatlanság fő jellemzői az elalvás nehézsége, gyakori felébredésekkel megszakított alvás, a túl korai ébredés, illetve az alvás nem eléggé pihentető.

Az alvási zavarok meghatározó kezelési technikája az életmód megváltoztatása, és egy rendszeres bioritmus megvalósítása. Az elengedhetetlen életmódtényezők: rendszeres életritmus, rendszeresen ugyanabban az időben történő lefekvés és felkelés, potenciális alvási környezet megteremtése, gyakori testmozgás és egészséges táplálkozás.

Ha megvalósítottuk az összes feltételt az álmatlanság ellen, akkor garantáltan kipihenten fogunk felkelni másnap reggel.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Adipositas

Jelentése elhájasodás, elhízás, kóros zsírfelrakódás. Az elhízást manapság az un. testtömeg index segítségével állapítják meg. …

Leave a Reply