Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az anyatejes táplálás

Az anyatejes táplálás

Minden szakember és a józan paraszti ész is azt sugallja, hogy szoptasd csecsemődet.

Néhány érv mellette:

  • Antitesteket tartalmaz, ami védi a babát a betegségek ellen
  • A pici gyomrának ez a legkönnyebben emészthető táplálék
  • A baba igényeinek maximálisan megfelel a mennyiség is, a minőség is
  • Megfelelő hőmérsékletű és nem igényel semmilyen előkészítést
  • Kialakítható általa egy szorosabb baba-mama kapcsolat
  • A méhösszehúzódásokat is segíti
  • A mamáról könnyebben lecsúszik a felesleges kiló

A női mell szerkezetileg lebenyekre osztható, ebben található a tejmirigy. A tejtermelődés hormonális szabályozású. A szülést követő első napokban előtej képződik, más néven colostrum. Ebben rengeteg az ellenanyag és a fehérje, tehát erre nagy szüksége van a babának. Az előtej mennyiségileg nem sok, de mivel koncentrátum, ezért az újszülöttnek éppen elegendő. Ezután kékesfehér vagy sárgásfehér színű tej termelődik.
Az első alkalom van akinek nagyon egyszerűen megy, van aki sokáig szenved vele míg babája “elkapja a ritmust”. Ezt babája és anyája is válogatja.
A testhelyzet megválasztás lényeges a szoptatás során. Kényelmesen kell elhelyezkedni és karunkkal kell a csecsemőt megtámasztani. Ülhetünk, fekhetünk, ahogy nekünk jobb. A babának az egész bimbót és lehetőleg az egész bimbóudvart be kell kapnia. Türelemmel kell kivárni, hogy rájöjjön a dolgok ízére.
Minden újszülött magának dönti el milyen időközönként éhes vagy szomjas, ilyenkor meg kell szoptatni. Régi idők szerint három óránként etessünk és éjszakára pihentetni kell a pici gyomrát. Hát nem minden baba tűri ezt, tehát bízzuk rá mikor eszik. Változó egy-egy etetés hossza is. Van aki lustábban és van aki mohón táplálkozik. Szintén babafüggő ez is.
A tej annál jobban termelődik, minél többet szoptatunk, stimuláljuk. A felesleges tejet kézzel vagy
géppel lehet kifejni, lefagyasztva később a gyümölcs és főzelékféléit dúsíthatjuk vele.
Nem is kellene közölnöm, de szoptatás alatt nem ihatunk alkoholt, kevés gyógyszer engedélyezett és tilos a kábítószer. A táplálkozásra figyelni kell, a puffasztó hatású ételek a babát is puffasztják.
Babánk fél éves koráig minden igényét kielégíti ha csak anyatejet kap. Hogy mennyi idős koráig szoptassuk csemeténket, erről megoszlanak a vélemények. Valószínűleg ezt az anya és a baba is érzi, mikor van itt az ideje ezt a szoros kapcsolatot kicsit most már lazítani.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás