Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Nem megy ez olyan könnyen

Nem megy ez olyan könnyen

Sok baba küzd táplálkozási zavarokkal. Ez kisebb-nagyobb időre megkeserítik a szülő és a gyermek életét is. A gyakrabban előforduló problémák:
Levegő kerül a gyomorba. Ha vállunkra tesszük és gyengéden simogatjuk a hátát az szokott segíteni a büfizésben. A benn maradt levegő görcsöket okozhat. Nagyon jó természetes alapú hasgörcs-oldó készítmények kaphatók de sokszor egy gyengéd masszírozás is csodákra képes. Elkerülendő, ne legyen nagy a lyuk a cumisüveg cumiján, valamint ne várassuk sokáig a csecsemőt az evéssel. Ugyanis a sok sírástól kerülhet levegő a gyomorba.
A babák egy része bukik vissza abból amit megevett. Ez büfizés közben fordul elő vagy ha már visszakerült a kiságyba. Mennyisége kevés és előbb-utóbb kinövi. Folyamatos nagyobb mennyiség esetén forduljunk orvoshoz. A sugárhányás is orvosi kezelést igényel.
A csuklás teljesen természetes dolog, de ha nagyon zavaró akkor kevés víz adásától elmúlik.
A pelenka tartalma is lényeges. Minden csecsemő más-más időközönként kakil. Naponta többször vagy három-négy naponta, ez emésztéstől függ. A baj akkor van, ha nagyon folyékony vagy nagyon kemény a széklet. A tápszeres babák hajlamosabbak a székrekedésre. Mindkét esetben meg kell beszélni a védőnővel.
Szájpenész. Nagyon kellemetlen és néha fájdalmas betegség. Fehér pontok a száj belsején és a nyelven. Gombaellenes cseppeket vagy ecsetelőt ír fel rá az orvos. Az összes dolgot, ami a kicsi szájába került fertőtleníteni kell vagy esetleg ki is cserélni. Ez vonatkozik az anya emlőjére is ha még szoptat.
Nem egyszerű az élet egy hasfájós vagy hányós babával. Vigasztaljon a tudat, hogy a táplálkozás változásával ez is változik. Addig meg annyi minden másnak lehet örülni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyerek fegyelmezése

Egyéves kor alatt ritkán szorul a kisgyerek fegyelmezésre. Az ilyen korú kisbabának még nem lehet …

Leave a Reply