Kezdőlap / Társadalom / Az ashantik

Az ashantik

Az ashantik Ghana középső részén élnek, Nyugat-Afrikában, a parttól körülbelül 300 kilométerre. Az akán népcsoporthoz tartozó, viszonylag fiatal, ötvenéves történelemmel bíró törzs. Ghana, korábban Aranypart, brit gyarmat volt egészen 1957-ig, ma politikailag négy főbb részre oszlik. Központjának neve szintén Ashanti, fővárosa Kumasi.
Az ashantik számára a család és az anya nemzetsége a legfontosabb. Azt mondják, a gyermek az apjától kapja a lelkét és anyjától a testét, ezért az anya családjához áll közelebb. Az ashantik nagycsaládban élnek. Egy belső udvar köré építik a kunyhóikat, a család feje a legidősebb fiútestvér, ha ott él, neki mindenki engedelmeskedik.
A fiúgyermekeket apjuk kezdi tanítani nyolc-kilencéves korukban, olyan szakmára, mint apjuk választ nekik. Az anya fivérétől tanulnak dobolni. A beszélő dobok sokoldalúak, használják őket a nyelv megtanítására, hírek továbbadására és az ashantik életében nagy szerepet betöltő rituálékhoz. A lánygyermekeket anyjuk tanítja a főzésre és a háztartás vezetésére. A földeken ők is dolgoznak, a csoport számára vizet, ételt visznek.
A házasság a közösségi élet fontos része. Az ashantik lehetnek többnejűek, a férfiak kifejezhetik bőkezűségüket azzal, hogy nagy családot támogatnak és tartanak el. A lányok nem mehetnek férjhez szüleik beleegyezése nélkül, sokan a házasság előtt nem is találkoztak még férjükkel. Ennek ellenére a válás nagyon ritka, a szülők kötelessége, hogy segítsenek egyben tartani a fiatalok házasságát.
Az ashantik vallásában a spirituális és természetfeletti erőken való hit jelenik meg. Hisznek abban, hogy a növényeknek, állatoknak, fáknak lelke van, ugyanakkor hisznek a boszorkányokban, tündérekben, erdei szörnyekben is. A magasabbrendű isteneknek és az ősök szellemeinek is nagyon szerepük van vallásukban. Nagy tiszteletben álló tárgyuk az arany szék. Az ashanti öregek sok hozzá fűződő mondát tudnak róla. Nagyon vigyáznak rá és őrzik, az arany széken senki nem ült még soha és nem is ülhet, a szék nem érintheti a földet. Az arany szék szimbolizálja az ashanti nemzetséget, az ősök tiszteletét.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szamburu népcsoport

A szamburu népcsoport az egyenlítő környékén él Kenya területén, a maszájok rokonainak mondják őket. Félnomád …

Hozzászólás