Kezdőlap / Szabadidő és sport / Extrém / Az ejtőernyőzés

Az ejtőernyőzés

Egy laikus szerint nem más, mint hogy egy nem normális ember felvesz egy hátizsákot, beszáll egy repülőgépbe, kiugrik, jól érzi magát, és a mikor látja hogy közeledik a föld, akkor meghúz egy zsinórt, és kibomlik a lepedője, amivel, túléli a zuhanást.
Természetesen, ez nem így van. Komoly technikai háttér, felkészültség, és 100%-os koncentráció kell hozzá.
Nem egy hátizsák, hanem egy tok-hevederűet rendszer kell hozzá, amiben van egy főernyő, és egy tartalékernyő.
Az ejtőernyőzés ma már teljesen biztonságos, ha nem feszegeti az ember a határokat. Sőt ki merem jelenteni, biztonságosabb, mintha a fővárosban autóba ülnénk.
Az ejtőernyőzésnek, az egész világon, köztük Magyarországon is sok ága van.
Legelterjedtebb a formaugrás, amikor egy, kettő, négy vagy nyolc ejtőernyős zuhanás közben egy előre kisorsolt formációt teljesít, ezt egy kamerás veszi föl, és ezt a földön értékelik.
Manapság már egyre kisebb a népszerűsége, de még elterjedt, a célba ugrás, amikor egy 16 cm sugarú elektromos tányért kell eltalálni, ami centinként méri az eredményt, a nulla a közepe, ami egy két cm átmérőjű kör.
Célraszálló versenyt is rendeznek, ebben az ágba is a pontosság a lényeg, egy 16 méter sugarú kört kell eltalálni egy nagyobb teljesítményű ejtőernyővel, fékezés nélkül.
Swoop: ez a legveszélyesebb ága az ejtőernyőzésnek a legnagyobb teljesítményű ernyőkkel amikor egy fordulóból sebességet kell gyűjteni, és egy kapun belépni, és a lehető legmesszebb repülni.
Természetesen, mint mindenhol itt is történhetnek vészhelyzetek. Ilyenkor leoldjuk a főernyőt, és kinyitjuk a tartalékernyőt, ami akár 60 méter alatt is kinyílik.
Kötelező felszerelések, a magasságmérő, egy szemüveg, sisak, és egy biztosítókészülék, amely kinyitja az ejtőernyőt, ha az ember elájul, vagy valami megakadályozza az ejtőernyőjének kinyitását.
Ez a sport egy életre szóló élmény, legalább egyszer az életben ki kell próbálni!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gokart, avagy a mini Forma1

A gokart roppant népszerű sportág Magyarországon is, akárcsak külföldön. Jellegzetessége, hogy az autó gyorsan, kis …

Leave a Reply