Bázisugrás

Nem, nem helyes ez egy magyar fordítás. Ez az ejtőernyőzés azon ága amikor egy jól képzett, tapasztalt ejtőernyős egy alacsony objektumról ugrik le, nem pedig repülőről. Eredei neve az angol mozaikszó: B.A.S.E. Jumping mozaikszóból ered.

Building – Épület
Antenna – Antenna
Span – Híd, viadukt (szó szerinti fordításban áthidal)
Earth – Szikla

Ilyen, és ehhez hasonló objektumokról speciális bázis ejtőernyővel végzett ejtőernyős ugrást hívják bázis, vagy B.A.S.E. (béz) ugrásnak. A speciális ejtőernyő abban tér el a hagyományos ejtőernyőtől, hogy nincsen tartalékernyő, és másképp hajtogatják. Ez azért van, hogy gyorsabban nyíljon ki, és azért nincs tartalékernyő, mert ha vészhelyzet van, sajnos nincs idő már másik ejtőernyőt nyitni. Ez a sportág, a világon illegális. Amerikában börtönbüntetés jár érte. Elsőként legális bázisugró versenyt Magyarországon rendeztek, 2004-ben Budapesten, a Főtáv Rt. Óbudai kéménynél. Ezután komoly sporttá nőtte ki magát, minden évben világbajnokságot rendeznek.
Manapság, már majdem elérték az emberi korlátokat, ezért, mostmár próbálják egyre biztonságossá tenni ezt a sportágat, amit hazai úttörőinknek is köszönhetünk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gokart, avagy a mini Forma1

A gokart roppant népszerű sportág Magyarországon is, akárcsak külföldön. Jellegzetessége, hogy az autó gyorsan, kis …

Leave a Reply