Kezdőlap / Állatok / Kutya / Cukorbetegség az állatoknál is

Cukorbetegség az állatoknál is

A diabetes, vagy ismertebb nevén a cukorbetegség az emberekhez hasonlóan az állatoknál sem ritka betegség. Bizonyos fajtákban gyakrabban fordul elő, például spánielekben, tacskókban, terrierekben, uszkárokban, spitzekben. Főleg középkorú és idősebb állatoknál találkozhatunk vele, szukákban négyszer olyan gyakran alakul ki, mint kanokban.
A cukorbetegség a macskákat lényegesen ritkábban támadja meg, mint a kutyákat, s köztük a hímek a veszélyeztetettebbek.
A legjellemzőbb tünetek, hogy kedvencünk a szokásosnál sokkal több vizet iszik, nagyon gyakran vizel, acetonszagú a lehelete. A kezdeti stádiumban inkább hízás figyelhető meg, majd fogyni kezd az állat. Ezzel egyidőben fáradékonyságot és rendellenes étvágyat tapasztalhatunk. Gyakori jelenség a szőrhullás és a fénytelen szőrzet, esetleg a bőrkorpásodás.
Előrehaladott esetben romlik a kutyus látása, ez jelzi, hogy kialakult a szürke hályog. Sajnos teljes vakság is lehet a szövődmény, ilyenkor már nekimegy mindennek a jól ismert környezetben is.
A betegség végkifejlete a tudatvesztéses állapot, az állat rövidesen elpusztul.
A macskák sajátos szokásai, csavargó életmódjuk miatt nehezebb észrevenni a tüneteket, de rájuk is hasonlóak érvényesek.
Ha ilyen vagy ehhez hasonló tüneteket észlelünk, azonnali állatorvosi kivizsgálás szükséges. Az állatorvos a tünetek és a laboreredmények együttes értékelése után állapítja meg a diagnózist.
A betegséget Caninsulin injekcióval lehet kezelni, mely hazánkban az egyetlen ilyen jellegű állatorvosi készítmény. Sertésinzulint tartalmaz, mely megegyezik a kutya inzulinjával. Bőr alá kell fecskendezni, könnyen megtanulhatja minden gazdi. A megfelelő adagot az állatorvos határozza meg szigorú kontrollvizsgálatok mellett.
Tudnunk kell, hogy a cukorbetegség kezelését – az emberhez hasonlóan – az állat élete végéig fenn kell tartani, s a gyógyszeres kezelés mellett életmód változtatásra és speciális diétára is szükség van.
Nagyon fontos, hogy az állatorvos által meghatározott gyakorisággal eljusson kedvencünk az ellenőrző vizsgálatra, így tudjuk csak megfelelően karbantartani a betegséget.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Schwyzi kopó

Nagy múltú svájci fajta. Vélemények szerint egyiptomi vadászkutyák leszármazottja. Az első fajtaleírás 1882-ből származik, de …

Leave a Reply