Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Az életmentő vérplazma

Az életmentő vérplazma

Adakozni, segíteni a rászorultakon, nem mindenkinek természetes. Vagy idő nincs rá (legalábbis ezt állítjuk), vagy csak nem vagyunk tudatában, hogyan is segíthetnénk. Pedig sokszor nem anyagi segítségre van szükségük, és végig sem kell hallgatni a problémákat. Elég, ha a számunkra bőségesen rendelkező vérünk egy részét, vagy plazmáját átadjuk az orvosoknak, korházaknak.
Mert mi is a vérplazma? A vérplazma 90%-ban vízből, a többi ionokból, szerves vegyületekből, köztük plazmafehérjéből áll, amelyben megtalálható a véralvadásgátló faktor, globulin, albumin.
A vérplazmából, pontosabban a plazmafehérjéből életmentő gyógyszert állítanak elő, melyek sok betegség gyógyítására használnak fel.
Ilyen betegségek a veleszületett immunhiány,(gyakran genetikai, és férfiakat érintő)., vérzékenység.(25 donor kell egy heti adag gyógyszer előállításához)
A másik fajtája a szerzett immunhiány, ami krónikus megbetegedések által alakulhat ki, daganatok, vérképzőszervi rendellenességek (anémia, leukémia), máj és lépbetegségek, veseelégtelenség, cukorbetegség (magas vércukorszint mellett a fehérvérsejtek nem működnek megfelelően).
És fertőzések is okoznak immunhiányos betegségeket. A HIV fertőzés a leggyakoribb súlyos immunhiányos tünet együttest okozó (AIDS).
Nagyon hasznos csontvelő – és szervátültetéseknél, vérmérgezés vagy súlyos égési sérüléseknél.
Maga a vérplazma adása nem jár fájdalommal. Minden 18-60 év közötti egészséges személy megteheti. A levett vért egy speciális készülékkel, egyszer – használatos rendszerben vérsejtekre és plazmára választják szét. A kigyűjtött plazmát speciális palackokban tárolják, a fennmaradó vérsejteket visszakapja a plazmaadó. Egy évben maximum 25 liter vér adható.
Egy órát rászánni, nem is olyan sok, gondoljunk bele, ha ezért életet adhatunk valakinek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör (Pszoriázis)

Az egészséges bőr felső rétege havonta cserélődik, pikkelysömörben (pszoriázisban) szenvedő betegeknél azonban az új hámsejtek …

Hozzászólás