Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Az életmentő vérplazma

Az életmentő vérplazma

Adakozni, segíteni a rászorultakon, nem mindenkinek természetes. Vagy idő nincs rá (legalábbis ezt állítjuk), vagy csak nem vagyunk tudatában, hogyan is segíthetnénk. Pedig sokszor nem anyagi segítségre van szükségük, és végig sem kell hallgatni a problémákat. Elég, ha a számunkra bőségesen rendelkező vérünk egy részét, vagy plazmáját átadjuk az orvosoknak, korházaknak.
Mert mi is a vérplazma? A vérplazma 90%-ban vízből, a többi ionokból, szerves vegyületekből, köztük plazmafehérjéből áll, amelyben megtalálható a véralvadásgátló faktor, globulin, albumin.
A vérplazmából, pontosabban a plazmafehérjéből életmentő gyógyszert állítanak elő, melyek sok betegség gyógyítására használnak fel.
Ilyen betegségek a veleszületett immunhiány,(gyakran genetikai, és férfiakat érintő)., vérzékenység.(25 donor kell egy heti adag gyógyszer előállításához)
A másik fajtája a szerzett immunhiány, ami krónikus megbetegedések által alakulhat ki, daganatok, vérképzőszervi rendellenességek (anémia, leukémia), máj és lépbetegségek, veseelégtelenség, cukorbetegség (magas vércukorszint mellett a fehérvérsejtek nem működnek megfelelően).
És fertőzések is okoznak immunhiányos betegségeket. A HIV fertőzés a leggyakoribb súlyos immunhiányos tünet együttest okozó (AIDS).
Nagyon hasznos csontvelő – és szervátültetéseknél, vérmérgezés vagy súlyos égési sérüléseknél.
Maga a vérplazma adása nem jár fájdalommal. Minden 18-60 év közötti egészséges személy megteheti. A levett vért egy speciális készülékkel, egyszer – használatos rendszerben vérsejtekre és plazmára választják szét. A kigyűjtött plazmát speciális palackokban tárolják, a fennmaradó vérsejteket visszakapja a plazmaadó. Egy évben maximum 25 liter vér adható.
Egy órát rászánni, nem is olyan sok, gondoljunk bele, ha ezért életet adhatunk valakinek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A mell önvizsgálat

A megelőzésben a mell önvizsgálata a legfontosabb. Ezt minden 20 év feletti lánynak, ill. asszonynak …

Leave a Reply