Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az értelem fejlődése 4-6hetes korig

Az értelem fejlődése 4-6hetes korig

4hetes:
A baba már érti a beszéd lényegét, azaz azt, hogy a szánkat kell mozgatni hozzá, ezért ő is ezzel próbálkozik. Tisztában van egyes hanglejtések jelentőségével is. Ha kedvesen és nyugodtan beszélünk hozzá, megnyugszik, ha kiabálunk vagy durván szólítjuk meg, kétségbeesik.
Fejlődése támogatásához:
Énekeljünk neki bölcsődalokat.
Mivel már érzi a ritmust, táplálhatjuk ritmusérzékét azzal, hogy dúdolva beszélünk hozzá.
Nevessünk rá, mosolyogva beszéljünk hozzá, ezzel ösztönözzük arra, hogy visszamosolyogjon, ami legkésőbb 1-2hét múlva be is következik majd, de az is lehet, hogy már mosolyog a kicsi, ilyenkor fontos, hogy mi is reagáljunk rá, lássa, hogy van értelme mosolyogni.
Mozogjunk, táncoljunk vele. A közös mozgás az anyaméhre emlékezteti majd, megnyugszik tőle, de emellett fejleszti az egyensúlyérzékét is.
6hetes:
A baba már ránk mosolyog, biccent fejével, ha beszélünk hozzá. Elkezd gőgicsélni is, mégpedig nem öncélúan, hanem válaszképpen beszédünkre ad ki apró hangokat.
Fejlődése támogatásához:
Igyekezzünk elkapni a pillantásait. Hol egyik, hol másik oldalról szóljunk hozzá, hogy érezze, a hangok különböző irányból jönnek.
A baba már intenzíven figyel minket és egyre jobban lát, ezért élénkebb mimikával beszéljünk hozzá (egyébként tudósok megfigyelték, hogy a felnőttek eleve élénk mimikával és tagoltan beszélnek a csecsemőkkel, hogy megértsék őket).
Kezd odafigyelni a játékokra, tárgyakra is, ezért most már nyugodtan mutogathatunk neki különféle játékokat, letehetjük a játszószőnyegre, vagy kiságyban fölé lógathatunk különféle játékokat. Most még ezeket megérteni nem tudja, de nézegeti őket, ha pedig elérhető távolságban vannak 2 hónapos kora körül már előfordulhat, hogy feléjük nyúl.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A babaruhák mosása

Miután valószínűleg rengeteg időt (és egy kisebb vagyont) fordítottál a kisbabád ruhatárának beszerzésére, érdemes nagyon …

Leave a Reply