Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Az irritábilis bél szindróma tünetei, felismerése

Az irritábilis bél szindróma tünetei, felismerése

Az IBS alapvető tünetei: hasi fájdalom, székletürítési zavarok, hasi puffadás. A panaszok székelés után általában enyhülnek. Az imént felsorolt jellemző tünetek mellé teltségérzés, bélmorgás, egyéb tünet is csatlakozhat. A fájdalom is változhat, mert a kellemetlenség érzéstől a görcsös fájdalomig terjedhet. A székelés zavara egyaránt jelentheti a szorulást, hasmenést, ill. a kettő váltakozását. Gyakoriak a bélen kívüli funkcionális tünetek is, pl. fejfájás, fáradékonyság, alvászavar, szívdobogásérzés, stb. A tünetek általában a fiatal életkorban kezdődnek, és évtizedekig eltarthatnak. Lehetnek állandóak, vagy vissza-visszatérőek. Az esetek többségében a tünetek hullámzóan okoznak kellemetlenséget, kisebb arányban azonban a betegek mindennapjait rendszeresen megnehezítheti. Ráadásul a tartósan fennálló tünetek miatt súlyos szervi betegségtől való félelem gyötörheti a beteget.
A diagnózis felállítása nem mindig egyszerű feladat, hiszen nincsen olyan objektív vizsgálat amely önmagában bizonyítaná az IBS-t. Általánosan elfogadott nézet, hogy ha vizsgálatokkal semmi szervi elváltozás nem bizonyítható, akkor ez a probléma áll fenn. A tapasztalt orvos azonban a beteg által elmondott panaszokból, a tartósan meglévő, de kondícióromláshoz nem vezető tünetekből általában már következtetni tud az IBS-re. A szervi betegségekre utaló jelek hiánya, a beteg lelki alkatának, környezetének mérlegelése is segítheti a kórisme felállítását. Természetesen sokszor a tünetekkel bajlódó beteg akkor tud igazán megnyugodni, ha negatív vizsgálati eredményeket lát. Ennek hasznosságát az orvosoknak kell mérlegelni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás