Kezdőlap / Állatok / Dinoszauruszok / Az ismeretlen dinoszaurusz

Az ismeretlen dinoszaurusz

Nigerben az őslény kutatók 2008-ban egy eddig ismeretlen dinoszaurusz fosszíliájára bukkantak. A kutatók szerint a Föld valaha volt legnagyobb ragadozóinak az őse lehetett ez a dinoszaurusz fajta. A most megtalált csontok egy 110 millió évvel ezelőtt élt húsevő dinoszauruszé voltak. Az őslény kutató szakemberek Afrikában a Ténéré-sivatag peremén bukkantak rá az eddig ismeretlen fajtájú dinoszaurusz csontjaira, amit Eocarcharia dinopsnak ( tüzes szemű hajnali cápa) neveztek el. A leletek alapján úgy hiszik, hogy ez a korábban ismeretlen faj lehetett az első az ősi szuperkontinens, a Gondwana nagytestű ragadozóinak sorában.
Ez a dinoszaurusz t kifejlett korában 7,5-9 méter hosszú lehetett, aki tőrszerű fogaival hatalmas cafatokat tépett ki áldozatából.
A dinoszaurusznak az egyik jellegzetessége az óriási szemöldökcsontja, amelyet valószínűleg a párosodás jogáért vívott küzdelmekben használt. A Bristoli Egyetem őslény kutatói szerint az Eocarcharia dinops lehetett a Gondwana csúcsragadozója, amely nagytestű növényevőkre, például a hosszú nyakú Nigersaurusra vadászott.
A kutatók azonban nem csak egy ismeretlen dinoszaurusz fajtát találtak itt. A másik, eddig szintén ismeretlen fajta maradványaira is rábukkantak, amit Kryptops palaios-nak, ősi rejtett arcnak keresztelték el mert szarulemezek borították a pofáját. Ennek a dinoszaurusznak a mérete hasonló volt az Eocarcharia dinops-éhoz, azonban a fogai kisebbek voltak, ezért úgy vélik, hogy dögevő lehetett.
E két dinoszaurusz fajta eddig ismeretlen volt, és ez valószínűsíti, hogy még találhatnak az emberek számára ismeretlen fajokat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Albertosaurus

Az Albertosaurs a theropoda tyrannosaurida dinoszauruszok egyik fajtájának jeles képviselője, akit csak a T- Rex …

Hozzászólás