Kezdőlap / Állatok / Dinoszauruszok / Compsognathus

Compsognathus

A compsognathus egy kis testű dinoszaurusz volt, a késő Jura korban élt a nagyobb erdők mélyén vagy éppen ahol élelmet talált. A fossziliák alapján mondhatjuk, hogy az eddig megtaláltak közül a legkisebb testű ragadozó dinoszauruszról beszélhetünk mikor a compsognathus-t említjük. A másik egyedi különlegessége ennek az őslénynek, hogy elsőként találták meg egyben az egész csontvázát, ami igen ritka a kisebb testű ragadozóknál. Az első leleteket Németországban fedezte fel Joseph Oberndorfer egy bajorországi mészkő lerakódás tanulmányozása közben 1850-ben, majd később Franciaországban is rábukkant egy újabb érintetlen csontvázra. A testsúlya nagyon kis tömegű volt, maximálisan három kilogrammot nyomott emiatt nagyon gyors és mozgékony volt. A testhossza a farkával együtt kilencven centiméter volt és a magassága pedig harminc centiméter körül lehetett. Az étrendjét valószínűsíthetőleg kisebb rovarok, rágcsálók és fajtársai alkották. De az is feltételezhető hogy más ragadozók által hátrahagyott tetemekre is rájárt.
Hosszúkás és keskeny koponyája volt. A ragadozó társaihoz képest öt pár lyuk helyezkedett el a fején, melyek közül a szemnyílások voltak a legnagyobb helyet elfoglalók. A szeme a koponya méretéhez képest igen nagy volt. Ez annak tudható, hogy a rovarok elfogásához kifejlett látással rendelkezett. Apró, és hegyes fogakkal rendelkezett, melyek apró gerincesek és más kisméretű állatok, például rovarok elfogására és darabolására is kivallóan használta. A compsognathus elképzelhető hogy az ősmadár az Archaeopteryx rokona volt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Plezioszaurusz

A Plezioszaurusz az őstengerek élőlénye volt, halakkal táplálkozott, ezen belül legfőbb zsákmánya a Osteichthyes volt, …

Leave a Reply