Kezdőlap / Állatok / Dinoszauruszok / Plezioszaurusz

Plezioszaurusz

A Plezioszaurusz az őstengerek élőlénye volt, halakkal táplálkozott, ezen belül legfőbb zsákmánya a Osteichthyes volt, amit nagyon szívesen fogyasztott, de más vastag héjú csigák és kagylók is az étlapján voltak. A változatos étrendjéhez az is hozzájárult, hogy éles és kemény fogai voltak, és a megnyúlt nyakrésszel kis mozgás mellet is sok élelmet tudott szerezni magának. A triász a jura és a kréta korban is jelen voltak őstengerekben a Plezioszauruszok, de nem egyedül ő volt a mélység ura, mivel a nagyobb őstengeri ragadozóknak, mint a hatalmas prehisztorikus cápáknak, sokszor megtaláljuk az étlapján.
A testsúlyuk és hosszúságuk nagyon eltérő irányokat mutatnak, az eddig talált legkisebb egyed 2 méter hosszú lehetett, de elérhették a 4-5 méter is. A testalkatuk széles és tömör volt, a lábuk az idők során átalakult uszonyokká, amivel könnyedén szelhették a vizet. Feltehetőleg nagyon gyors és mozgékony lehetet, de a rövidebb nyakú egyedeknél inkább a jó manőverezettség volt jellemző. A víz felszínére csak ritkán jöttek fel, mivel a tengerek alsóbb rétegeiben volt az életterük és a nagyobb ragadozók inkább a naposabb részeket kedvelték a vizekben. Az első leleteket 1840 körül találta meg Mary Anning a Lyme Regisi Dorseti-ben egy ásatás során, majd ezen a területen még több Plezioszauruszra bukkantak az 1910-es években és ekkor nevezték el ezt a helyet Jurapartnak.
A legismertebb úszó dinoszaurusz nevet azért kapta, mert sokak szerint a Lochnessi szörny is egy Plezioszaurusz, amit a hosszú nyaka miatt mondanak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Albertosaurus

Az Albertosaurs a theropoda tyrannosaurida dinoszauruszok egyik fajtájának jeles képviselője, akit csak a T- Rex …

Leave a Reply