Kezdőlap / Tudomány / Az ókori Róma társadalmának horizontális tagózódása

Az ókori Róma társadalmának horizontális tagózódása

Rómában a korai köztársaság korának társadalmi szerkezetét kétféle tagozódás alapján lehet megvizsgálni. Az egyik a horizontális, a másik a vertikális tagolódás.
A horizontális tagozódás az egymás melletti vérrokoni kapcsolatokból áll: familia, gens, curia, tribus.
A familia jelentette a családot, ami vérrokoni alapon szerveződött kis közösség volt. Ezt családfő személye, a pater familias tartotta össze, mint kultikus, szakrális, gazdasági és társadalmi egységet. A családfőnek korlátlan hatalma volt a családtagok felett, a család vagyona felett. Ő döntött jogi kérdésekben és a szakrális feladatokat is ő látta el. Jogában állt feleséget vagy férjet keresnie és kijelölnie a gyerekeinek. Ő határozta meg a családban dolgozó rabszolgák számát is. Mivel több generáció élt együtt, ez a személy általában a nagyapa volt. A római hagyomány szerint 3000 család volt a városban.
A gens a nemzetséget jelöli, és rokon családok összességét jelenti. Ők közös őstől származtak és ezt a nemzetségnévvel is jelezték. Sokszor a háborúban is zárt közösséget alkottak, ezzel erősítve az összetartozást. Nemzetségek között tilos volt házasság. Rómában 300 nemzetséget számláltak.
A gensek egyesülésével jött létre a curia, vagyis a férfiak közössége, amiből 30 darab volt. Egy külön hadszervezeti egységet képeztek, és külön népgyűlést is tarthattak.
Végül volt 3 törzs is, amiket latinul tribusnak nevezünk. Minden törzset 10 curia alkotott. Ezek a törzsek név szerint: Tities, Ramnes, Luceres. Összességében ezek alkották a római népet, a Populus Romanus-t.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás